Videospeler inladen...

Minister De Block (Open VLD) over Bilzen: "We moeten een statement maken dat dit erover is"

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft in de Kamer haar beleid over het openen van een asielcentrum in Bilzen verdedigd. Ze veroordeelde ook in felle bewoordingen de brandstichting en riep iedereen op afstand te nemen van geweld. 

Het vragenuurtje in de Kamer werd voor een groot deel in beslag genomen door de brandstichting in het toekomstige asielcentrum in Bilzen. Minister De Block moest niet minder dan elf vragen van parlementsleden beantwoorden. 

In haar antwoord verdedigde De Block haar aanpak in Bilzen. Na het afsluiten van het contract met de eigenaar van het gebouw, heeft ze de burgemeester van Bilzen telefonisch ingelicht. Die heeft op zijn beurt het gemeentebestuur op de hoogte gebracht. "Op dat vlak kan de burgemeester niets verweten worden", aldus De Block. 

"Nog in die week zijn er contacten geweest tussen het gemeentebestuur, het Rode Kruis en Fedasil en werd er een stappenplan afgesloten over hoe de buurtbewoners gingen worden ingelicht. Er was ook een buurtoverleg gepland om af te spreken hoe na de opening van het centrum de dialoog ging verlopen. Maar daar heeft men niet op gewacht, men heeft ervoor gekozen om na een feestje het gebouw in brand te steken", zei de minister. 

De Block zegt ook dat Fedasil en zijn medewerkers de laatste maanden meer en meer haatberichten ontvangen, meestal via sociale media maar ook bij de protesten die georganiseerd worden door onder meer het Vlaams Belang. 

We moeten hier vandaag een statement maken dat dit erover is, dit is niet toelaatbaar

"Ik denk dat wij hier vandaag een statement moeten maken dat dit erover is. Dit is niet toelaatbaar, het stopt hier en nu. Dat moeten wij allemaal gaan verdedigen, in de Dorpsstraat, in de Wetstraat, maar zeker hier in het parlement omdat wij democratisch verkozen zijn", aldus De Block die hiervoor luid applaus kreeg.

"Hier gaat het over de fundamentele waarden van een democratisch halfrond, over de bescherming van onze burgers, over onverdraagzaamheid die gevoed wordt tussen onze burgers. Willen wij in een dergelijk Vlaanderen, in zulk land leven? Ik wil iedereen oproepen om elkaar niet de zwartepiet toe te spelen, maar om onvoorwaardelijk afstand te nemen van dergelijk geweld, in woorden maar vooral in daden."

Na het antwoord van De Block nam ook premier Sophie Wilmes (MR), die speciaal naar de Kamer gekomen was voor de vragen rond Bilzen, het woord. Ook zij veroordeelde de haat die op de sociale media de ronde heeft gedaan. "Zoals elke democraat zal ik daden van geweld blijven veroordelen. Misverstanden (sic, ze bedoelde "onbegrip", "incompréhension" in het Frans, red.) mogen nooit leiden tot geweld, in welke vorm dan ook."

U bent hier de pyromaan van onze samenleving

De minister sprak ook tegen dat er alleen in België een toename is in het aantal asielaanvragen. Dat is ook in onze buurlanden het geval en België volgt hierbij een Europese trend. Ze haalde ook uit naar Dries Van Langenhoven (Vlaams Belang). "Wie een ander migratiebeleid wil, die moet niet buiten het parlement roepen om de wetten niet na te leven, maar moet zowel op nationaal als op Europees niveau hierover een democratische meerderheid vinden om dat te wijzigen. 

Dat is de democratische weg en die zal ik blijven bewandelen. Ik wil alle democratische mensen hier in dit halfrond nog eens oproepen die weg op te gaan. Er is nu een rusthuis in brand gestoken, maar u bent hier de pyromaan van onze samenleving en dat laten wij niet gebeuren", aldus De Block. 

Bekijk hier minister De Block in de Kamer:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over het vragenuurtje in de Kamer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen