Videospeler inladen...

Moet u grijze tandvullingen laten vervangen door witte? "Zonder klachten heeft dat geen voordeel"

Het heeft "geen voordeel" om grijze tandvullingen te laten vervangen door witte, als u geen klachten heeft en als uw vullingen in orde zijn. Dat zegt Stefaan Hanson van het Verbond van der Vlaamse Tandartsen in "De inspecteur" op Radio 2. 

Sommige tandartsen raden aan om grijze tandvullingen te vervangen door nieuwe, witte vullingen. Ook als hun patiënt geen klachten heeft. In grijze amalgaamvullingen zit kwik, en ze worden dan ook nog amper gebruikt door tandartsen.

Vandaag wordt er bijna uitsluitend gewerkt met tandkleurige vullingen, al gaan die niet even lang mee als vullingen van amalgaam. Maar wanneer is het nodig om grijze vullingen te vervangen door witte?  

Vervangen of niet?

"Als de patiënt symptoomloos is, als die geen klachten heeft, en als er na klinisch en eventueel zelfs radiografisch onderzoek geen vaststellingen zijn dat er iets aan de hand is met de vulling, dan heeft het geen voordeel (behalve een esthetisch voordeel) om de vulling te vervangen", zegt Stefaan Hanson van het Verbond der Vlaamse Tandartsen.

Maar als er wordt vastgesteld dat de tand begint te breken rond de vulling, of als er barstjes zijn in het glazuur, dan is het wel nodig om in te grijpen. De vullingen vervangen vóór er klachten zijn, dat raadt het verbond af. 

Ieder jaar op controle

Als u problemen en grote kosten aan uw tanden wil voorkomen, gaat u beter ieder jaar op controle bij de tandarts, zegt het Verbond. Hoe sneller u problemen kan aanpakken, hoe lager de kosten. Als tandproblemen vroeger worden aangepakt, is er ook minder kans dat u een tand verliest, of een vulling nodig heeft. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen