Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Nieuwe zware onlusten in Bolivia eisen nieuw slachtoffer

In het oosten van Bolivia is een 20-jarige man woensdag doodgeschoten bij botsingen tussen de aanhangers van de voormalige president Evo Morales en de politie. Ook aanhangers van de nieuwe regering kwamen op straat. 

Het incident vond plaats in het dorp Yapacani, niet ver van de stad Santa Cruz op zo'n 900 kilometer van hoofdstad La Paz. Daarmee is het dodental bij het geweld na de verkiezingen opgelopen tot acht. Bolivia beleeft momenteel een zware politieke crisis. Het is in het Zuid-Amerikaanse land al weken onrustig als gevolg van de veronderstelde fraude bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober. Kop van Jut was de socialistische president Morales. Hij nam zondag gedwongen ontslag en verkaste inmiddels naar Mexico, waar hij politiek asiel kreeg. Maar dat kon dus niet verhinderen dat het protest doorging.

Gisteren riep oppositieleidster Jeanine Añez zichzelf uit tot waarnemend president, in afwachting van nieuwe presidentsverkiezingen. Añez werd vannacht ingezworen in haar nieuwe functie en stelde een voorlopige regering voor. De Verenigde Staten erkenden vannacht als eerste land de nieuwe regering, en feliciteerden Añez. Vanuit Mexico liet ex-president Evo Morales weten dat de Verenigde Staten volgens hem hiermee een staatsgreep in Bolivia officieel erkennen en  steunen. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen