BODEHELM

Ook Motorola lanceert een plooibare smartphone

Na Samsung en Huawei lanceert Motorola een smartphone waarvan je het scherm kan plooien. De Razr, want zo heet het toestel, is een heruitgave van de gsm van Motorola uit begin jaren 2000. Het toestel zal voorlopig nog niet verkocht worden in ons land.

De Motorola Razr was begin jaren 2000 één van de meest verkochte gsm's ter wereld. Dat toestel was het antwoord van Motorola op het succes van de Finse Nokia die op dat moment marktleider was. In tegenstelling tot de meeste toestellen van Nokia was de Razr een "clamshell-model": een gsm die je kon dichtklappen. 

Meedoen met de hype

Ondertussen is er veel veranderd. Motorola is al lang geen Amerikaans bedrijf meer, maar werd na een korte overname door Google verkocht aan het Chinese Lenovo. En net zoals Samsung en Huawei surft Motorola nu op de hype van de plooibare smartphones. 

Maar de Chinezen doen dat op hun eigen manier. In tegenstelling tot Samsung en Huawei, die een toestel lanceerden dat horizontaal open gaat, vouw je de Razr verticaal open. Daarnaast speelt Motorola handig in op de "nineties"-nostalgie door een kopie van een oud toestel te lanceren. De nieuwe Razr is niet meer dan een heruitgave van een oud toestel, maar dan in een nieuw jasje. 

Hopelijk leert Motorola uit de fouten van Samsung. De Zuid-Koreaanse smartphoneproducent lanceerde eerder dit jaar zijn plooibare smartphone. De Galaxy Fold brak heel snel en Samsung moest het toestel terugroepen. Het Chinese Huawei heeft de Mate X aangekondigd, maar verkoopt het toestel nog niet. LG, een andere Zuid-Koreaanse smartphoneproducent, is ook bezig met een plooibare smartphone. Wat de plannen van Apple zijn, is nog onduidelijk.

Dit alles toont aan dat smartphoneproducenten geloven in het potentieel van plooibare smartphones. Maar de toestellen zijn voorlopig nog heel kwetsbaar en niet voor elke portemonnee weggelegd.

Videospeler inladen...

Meest gelezen