Videospeler inladen...

Overstromingen in Venetië: Italiaanse regering roept de noodtoestand uit

De Italiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in Venetië na de zware overstromingen van gisteren. Dat heeft premier Giuseppe Conte aangekondigd na een bezoek aan de stad. "De ramp die Venetië getroffen heeft, raakt ons land in het hart", klinkt het.

Premier Conte: "Wij staan dicht bij Venetië"

De burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, slaakte een noodkreet en smeekte de Italiaanse regering om de noodtoestand uit te roepen. Premier Giuseppe Conte is daar vanavond op ingegaan na een ministerraad over de situatie in Venetië. Gisteren en vandaag heeft hij de stad uitgebreid bezocht. 

"De ramp die Venetië getroffen heeft, raakt ons land in het hart. Het doet pijn om de stad zo beschadigd te zien, het artistieke erfgoed zo aangetast, de handelaars op hun knieën", schreef Conte op Facebook.

Noodtoestand

"De noodtoestand betekent dat er meer fondsen, meer materiaal, meer mensen vrijgemaakt zullen worden om Venetië bij te staan", legt correspondent Andrea Vreede uit.

De regering maakt trouwens ook 20 miljoen euro vrij voor de meest dringende interventies.

Conte beloofde ook eindelijk het MOSE-project af te werken. Dat is een zogenoemd waterkeringsproject, een soort mobiele dijk die Venetië moet kunnen beschermen tegen overstromingen en hoogwater. Dat project werd al 17 jaar geleden opgestart, maar ligt al jaren stil, onder meer door financiële problemen en corruptieschandalen.

Uitzonderlijk hoogwater

Acqua alta, hoogwater in Venetië. Het komt zowat elke herfst of winter voor, maar wat de inwoners dit keer meemaken, was uitzonderlijk. In de avond en nacht van dinsdag op woensdag bereikte het water een hoogte van 187 centimeter. Dat is het op een na hoogste waterpeil sinds 1966, toen stond het water 194 centimeter hoog.

"Venetië veranderde daardoor in een ondergelopen stad", zegt correspondent Andrea Vreede. "Op het beroemde San Marco-plein stond het water 154 centimeter hoog. Loopbruggen leggen was geen optie want die gaan maar tot 120 centimeter. Staat het water hoger, dan gaan ze drijven. In de San Marco-basiliek bereikte het waterpeil 120 centimeter, de crypte was volledig ondergelopen."

Lees verder onder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Grootste probleem? De schade die je niet ziet

In afwachting van meer hulp is het voor de inwoners van Venetië letterlijk en figuurlijk pompen of verzuipen. "Het openbare leven ligt stil. De scholen zijn dicht, winkels zijn gesloten, transport is onmogelijk. Toeristen, die zijn er niet. De mensen moeten roeien met de riemen die ze hebben, wachten tot het water weg zal zakken", zegt Andrea Vreede.

Het is geen kraanwater, maar zout water. En dat is vernietigend. Voor de-basiliek, voor de huizen, kelders, vloeren... Je ziet het niet meteen, maar het richt vreselijke schade aan.

Andrea Vreede

De schade is groot, maar het grootste probleem is de schade die je niet ziet. "Het is geen kraanwater, maar zout water. En dat is vernietigend. Voor de San Marco-basiliek, voor de huizen, voor kelders, vloeren, alles wat van hout is... Je ziet het niet meteen, maar het richt vreselijke schade aan", zegt Vreede.

"In de Italiaanse media wordt de vergelijking gemaakt met iemand die blootgesteld wordt aan straling. Dat merk je niet meteen, maar op den duur vallen wel zijn haren uit, en alle andere gevolgen. Een akelige vergelijking, maar wel terecht."

Noodtoestand in Venetië: bekijk hier beelden van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Heel Italië getroffen door noodweer

Niet alleen Venetië, maar ook andere plaatsen in Italië zijn zwaar getroffen door overstromingen. In Veneto, de regio waar Venetië toe behoort, en in Friuli-Venezia Giulia, maar ook in meer zuidelijke regio's zoals Puglia en Basilicata. Ook daar belooft premier Conte bij te staan met hulp.

Het lijkt er overigens niet op dat de watersnood snel voorbij zal zijn. Vandaag zou het minder hard regenen, maar vanaf morgen zou een zware Atlantische depressie het noordoosten van Italië, waar Venetië ligt, weer raken. Ook in de rest van Italië is niet meteen beterschap in zicht.

Meest gelezen