Foto: Sint-Baafskathedraal Gent, www.lukasweb.be – Art in Flanders, Hugo Maertens
© www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw

"Rechtvaardige rechters" ligt ook niet in waterput bij Sint-Baafskathedraal in Gent

Het gestolen paneel van "De rechtvaardige rechters" van "Het lam gods" ligt ook niet in een waterput bij de Sint-Baafskathedraal in Gent. Stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze was ervan overtuigd dat het gestolen paneel zich in daar bevond, "maar zonder succes, enkel een paar muntjes en een houten deksel kwamen naar boven".

In Gent heeft een nieuw onderzoek naar het verdwenen paneel "De rechtvaardige rechters" van "Het lam gods" opnieuw niets opgeleverd. Het gestolen schilderij werd gezocht in een waterput, maar tevergeefs.

Met een emmertje naar beneden

De waterput in kwestie werd eerst leeggepompt. "Daarna is de civiele bescherming afgedaald met een emmertje", zegt stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze. Allerlei spullen kwamen naar boven: muntjes, resten van houten stoelen en een houten deksel. "Toen het houten deksel naar boven kwam, was het een beetje spannend. Maar helaas, het is waarschijnlijk het oude deksel van de waterput."

Niet in maar naast de waterput? 

De stadsgids kan zich verzoenen met de uitkomst: "Ik blijf ervan overtuigd dat mijn piste nog altijd een mogelijkheid is. Ik heb nu de waterput nagegaan, maar misschien zit het in de rest van het gebouw. Maar het is nu wel duidelijk dat het niet in de waterput ligt, dat is uitgesloten."

Volgens de stadsgids ligt het gestolen paneel misschien in de buurt van de waterput. "Ik ben natuurlijk geen speurneus, maar een stadsgids. Maar het gebouw daar is heel groot en oud, met veel geheime gangen, daar kan het misschien liggen."

Hoop op het Van Eyck-jaar

Van Nieuwenhuyze is toch opgelucht: "Dat was mijn theorie en men heeft met goede opzoekingen die theorie ontkracht. We hebben het niet gevonden maar wie weet met het Van Eyck-jaar voor de deur, dat het toch nog gevonden wordt. Het blijft het mysterie van Gent."

152 stappen

Maar waarom denkt Dirk Van Nieuwenhuyze dat het paneel daar ligt? "Wel de dief, Arsène Goedertier, schreef zelf dat het kunstwerk verloren zou raken als er geen einde kwam aan de afpersing. Dus dat was een extra reden om aan de waterput te denken."

Verder vond Dirk veel aanwijzingen in de 14e brief die hij schreef. "Er stond 'arte', dat verwijst volgens mij naar het Artveldegebouw. Er stond ook '152', en als je van het Arteveldegebouw 152 stappen zet, kom je bij de Achtersikkel uit."

"Een ander woord was 'oiseau', dat is de arend op de Zandberg. Van daaruit is het ook 152 stappen naar de waterput bij de Achtersikkel. En dan staat er nog 'jean', dat verwijst naar de vroegere 'Rue Saint-Jean'. Vanop dat punt is het ook precies 152 stappen naar die Achtersikkel."

Meest gelezen