© VRT

Rob de Nijs over ziekte van Parkinson: "Enorme opluchting dat ik niet meer hoef te acteren op podium"

De Nederlandse zanger Rob de Nijs (76) heeft voor het eerst openlijk gesproken over het feit dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Hij deed dat in het praatprogramma "Pauw". "Het is voor mij een enorme opluchting dat het bekend werd en dat ik geen toneelstukje meer hoef op te voeren op het podium." 

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte ter wereld. In Nederland lijden er 50.000 mensen aan. De ziekte blijft vaak verborgen omdat mensen zich er nog altijd voor schamen. Jeroen Pauw probeerde gisteravond het taboe op de ziekte te doorbreken met getuigenissen van drie patiënten en extra uitleg door een neuroloog. 

Rob de Nijs, die bekend is van hits als "Het werd zomer" en "Malle Babbe", maakte in september bekend dat hij in het beginstadium zit van de ziekte.  De zanger liet zich onderzoeken nadat een filmpje was beginnen te circuleren waarop te zien was hoe hij achterover viel tijdens een concert. 

Rob de Nijs vindt het helemaal niet lastig om erover te praten. "Het is voor mij een enorme opluchting geweest dat het bekend werd en dat ik geen toneelstukje meer hoef op te voeren op het podium. Ik zei nooit: ik heb parkinson omdat ik dat nooit bevestigd had gehoord." 

Mijn stem is uitstekend op dit ogenblik. 

Rob de Nijs

De Nijs heeft last van een bevende hand en evenwichtstoornissen. "Daar kan je op een gegeven moment met therapie wel aan werken, zodat je meer in balans bent. Voor de rest: ik kan gewoon zingen, mijn stem is uitstekend op dit ogenblik. De zalen zitten vol, waarschijnlijk met allemaal mensen die hopen dat ik nog eens val (lacht).” 

De bevestiging van de ziekte kwam er na verder onderzoek.  "Jaren geleden was er al een indicatie tijdens een slaaponderzoek", zegt zijn vrouw Henriëtte. "Dat was jaren geleden. Het zat er. Maar zolang je het niet uitspreekt, is het er gewoon niet. De diagnose voelt uiteindelijk toch als een verdict. We gingen  redelijk ontspannen naar huis, maar toen we thuis waren... Die diagnose daalde in, daar hebben we echt wel verdriet van gehad, vooral omdat je niet weet hoe het gaat verlopen."

Neuroloog: "Iedereen heeft zijn eigen vorm van parkinson"

Dat het moeilijk te voorspellen is hoe parkinson zich zal ontwikkelen,  beaamt ook de Nederlandse neuroloog Bas Bloem.  "Er is geen vaste ontwikkeling van de ziekte.  Iedereen heeft zijn eigen vorm van parkinson. Het is een progressieve ziekte, de symptomen worden erger, er komen er bij, we kunnen de ziekte nog niet afremmen, maar we kunnen mensen wel heel goed helpen. Genezing is nog niet mogelijk." 

Ook de eerste symptomen verschillen van mens tot mens en zijn vaak al 7 tot 10 jaar aanwezig vooraleer de ziekte echt opgemerkt wordt. Bas Bloem benadrukt dat het "een hardnekkige misvatting is dat het een oudemensenziekte is". "20% is onder de 50, 10% is onder de 40. Het is vooral een ziekte die mensen midden in het leven treft, een ziekte van actieve mensen." 

Hardnekkige misvatting dat parkinson een oudemensenziekte is.

Neuroloog Bas Bloem

Voor De Nijs zijn er ook ontroerende aspecten verbonden aan de ziekte. "Als mijn zoontje Julius (7) mij waarschuwt en zegt: papa, pas op, daar is een drempel. Dat vind ik zo ontroerend en mooi. Dat maakt bij mij een heleboel goed."  De zanger heeft een afscheidstournee aangekondigd, maar zegt nu al: "Daarna komt er nog één, zingen is mijn lust en mijn leven, ik kan niet stoppen, neen." (lacht) 

Meest gelezen