Beeld uit de nieuwe afleveringen van "Dag Sinterklaas"

Ambachtelijk kroketten rollen, de Sint of kinderkunstendag? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Hij (met hoofdletter) komt!

Zaterdag arriveert de Sint in Antwerpen, ook te volgen op Eén en Ketnet, maar in het echt nog zoveel leuker. Toch als een uitzinnige massa kinderen u niet meteen afschrikt.

Vanaf 13 uur start het hele gebeuren, met muziek van de Ketnetband. Een half uur later kan een eerste glimp van de stoomboot worden opgevangen. Rond 14 uur geeft de Sint vlakbij het MAS, het Museum Aan de Stroom, dan zijn langverwachte toespraak. Opgelet: de Sint en zijn gevolg passeren ook dit jaar niet langs het stadhuis!

Wie de nieuwe afleveringen van de reeks "Dag Sinterklaas" wil zien, kan zaterdag vanaf 15.15 uur terecht op Eén, Ketnet, VRTNU.be én Youtube. Kortom, er valt moeilijk te ontkomen aan de Sint op zaterdag.

Tuymans in Tilburg

Na een laatste (water)stand van zaken kunnen we kunstliefhebbers geruststellen: de mozaïek van Luc Tuymans in Venetië is niet in gevaar geweest tijdens de zware overstromingen van de afgelopen dagen. Extra zandzakjes voor de museumingangen hield het water tegen.

De tentoonstelling "La pelle" is nog tot begin januari te bezoeken in het Palazzo Grassi, maar zo ver hoeft u niet te reizen voor een prachtig overzicht van het werk van de Antwerpse kunstenaar. Nog tot zondag kunt u ook terecht in Tilburg, in Nederland!

"De pont" is een (te) vaak vergeten museum, met een overweldigende collectie hedendaagse kunst. Luc Tuymans is er een graag geziene gast, en werkte mee aan de expo "The return". De grootse expo sluit dit weekend, mis die laatste kans niet! 

Bekijk hieronder hoe Luc Tuymans de expo in Tilburg mee vorm gaf:

Iedereen leest (voor)

De jaarlijkse Voorleesweek start dit weekend, met als centrale thema de "voorleesrituelen". Iedereen Leest geeft handige tips en suggesties om het voorlezen nog aangenamer te maken. Er zijn dit weekend ook extra activiteiten, zoals het Vertelfestival in Olmen. 

Kunstendag voor kinderen

Op zondag zijn kinderen baas in Vlaanderen en Brussel, want er zijn meer dan 300 activiteiten om uit te kiezen, tijdens de "Kunstendag voor kinderen". In Gent kunt u bijvoorbeeld achter de schermen van de Opera, maar best op voorhand controleren want heel wat plekken zijn al volzet of uitverkocht. Deze website van de Kunstendag geeft een handig overzicht.

Spelen in Leuven

"Playground" in Leuven, dat is letterlijk een speeltuin creëren voor hedendaagse kunstenaars. Al voor de 13e keer organiseren STUK en Museum M in Leuven dit festival, om zo kunstenaars ruimte te geven om te experimenteren. Wie een ticket koopt voor de expo "Borman en zonen", bijvoorbeeld, krijgt er meteen ook gratis een aantal hedendaagse kunstenaars bij. Kunst maken, het is een ambacht. 

Dag van de ambachten

Over ambachten gesproken. Een keer per jaar openen honderden ambachtslieden in België hun werkplaats, om trots hun vakmanschap te tonen tijdens de "Dag van de ambachten". U kunt niet alleen klokkenmakers of smeden bezoeken, maar ook ambachtelijke krokettenrollers. Prettig weekend! 

Meest gelezen