Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Chileens parlement maakt de weg vrij voor een nieuwe grondwet

In Chili, in Zuid-Amerika, heeft het parlement beslist dat er volgend jaar een referendum komt. En daarin zullen de Chilenen kunnen beslissen óf ze een nieuwe grondwet willen en hoe die tot stand moet komen. De huidige grondwet is bijna 40 jaar oud, ze dateert nog van tijdens de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet.

Na uren debatteren in het Chileense parlement hebben de meerderheid en de belangrijkste oppositiepartijen een "historisch akkoord" bereikt: er komt een referendum in april volgend jaar, dat de weg kan openen naar een nieuwe grondwet. Daarmee wordt één van de belangrijkste eisen van de protesterende bevolking ingewilligd. 

In dat referendum zullen de Chilenen verschillende vragen kunnen beantwoorden. In de eerste plaats óf ze een nieuwe grondwet willen en zo ja, hoe die precies tot stand moet komen. Dat is een vrij technische kwestie waarbij zal worden bekeken of er een constitutionele vergadering in het leven zal worden geroepen en in welke mate die samen met het huidige parlement de nieuwe grondwet zal opstellen. Ten slotte zal de nieuwe grondwet bekrachtigd moeten worden in opnieuw een referendum.

Het vooruitzicht op een nieuwe grondwet lijkt een apotheose voor de Chilenen die nu al bijna een maand massaal op straat komen om diepgaande sociale hervormingen te eisen. De onrusten hebben al aan meer dan 20 Chilenen het leven gekost, er vielen duizenden gewonden en meer dan 200 manifestanten raakten een oog kwijt door politiegeweld. Dat is een triest wereldrecord. Maar ook de financiële aderlating is enorm: plunderingen en vandalisme hebben voor miljarden aan schade veroorzaakt.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen