"De opnames van "Batman returns" waren ronduit plezant, al ging een aap toch iets te ver"

Hij was de moegetergde zoon die zijn luidruchtige moeder wilde vermoorden in "Throw momma from the train", hij deed een poging tot striptease op Phoebes verjaardag in "Friends", hij was grofgebekt als een baas met een peperkoeken hartje in "Taxi" en hij was meedogenloos toen hij zijn ontvoerde vrouw niet meer terug wilde in "Ruthless people". En zo zijn er nog meer rollen die de acteur met de kleine gestalte, Danny DeVito, wereldberoemd maakten. Om nog te zwijgen van zijn misschien meest in het oog springende rol ooit, die van The Penguin in "Batman returns", het kassucces van regisseur Tim Burton uit 1992. Vrijwel onherkenbaar door make-up maakte DeVito de misvormde en verbitterde Oswald Cobblepot, alias The Penguin, onvergetelijk. DeVito wordt vandaag 75.

Danny DeVito: "De eerste keer dat ik Tim ontmoette om over de rol te praten, kwam ik in zijn kantoor waar er overal tekeningen ophingen. Klein, groot, kunst overal. Maar ze hadden allemaal met de film te maken. Onmiddellijk begreep ik wat hij allemaal van plan was, welke stijl hij ging hanteren, hoe de film er zou uitzien. Ik kende natuurlijk zijn vroeger werk al, met "Beetlejuice" en "Pee-Wee’s big adventure". Hij maakte mij duidelijk in welke richting hij de pinguïn zag evolueren. Dat hij na zijn geboorte van een brug wordt gegooid en via het kanaal in de riolen onder de grond belandt. Hij zag die pinguïn al helemaal voor zich." (SiriusXM, maart 2019)

"Tim liet me een tekening zien die erg kleurrijk was, iets circusachtigs, met een jongetje dat helemaal alleen onderaan die tekening zat. Hij had geen handen, hij was erg klein, met een raar gezicht. Met als onderschrift: "Ik ben Jimmy, maar men noemt mij de afschrikwekkende pinguïnjongen." Dat was een geweldig beeld om mijn rol op verder te bouwen." (Promo-interview, 1992)

"Het duurde aanvankelijk 4 en een half uur om de juiste make-up aan te brengen en om in dat kostuum te geraken. Naarmate de opnames vorderden konden we die duur terugbrengen tot 3 uur.  Ik moest een serieus gewicht aan gezichtsprotheses meedragen, er was die vulling om mij ronder te maken en ik droeg handprotheses die zeer moeilijk te bewegen waren. Ik droeg ze dan ook niet altijd tijdens de opnames." (The Hollywood Reporter, juni 2017)

"De opnames waren ronduit plezant. Tim had me in zo’n gordeldierpak gestoken op een ijskoude plek waar iedereen rondliep met sjaals en mutsen, terwijl ze de hele tijd op hun handen bliezen om die warm te houden. Gelukkig had men mij in zo’n latexpak gestoken." (MTV, september 2009)

"Het was ijskoud tijdens de opnames omdat er met echte pinguïns gewerkt werd en het water ijskoud moest blijven. Er werd voortdurend koude lucht geblazen. En dan had ik nog geluk omdat ik zo ingepakt zat, inclusief een dikke en zware jas. Ik was dus de enige die het nog een beetje comfortabel vond." (The Hollywood Reporter)

"Het was geweldig om met de levende pinguïns te werken. Want wat kan je eigenlijk tegen die lieve dieren hebben? Bestaat er iemand die problemen heeft met pinguïns?" (Promo-interview)

"Oswald hield erg veel van rauwe vis. Ik ben ook nog al een fan van sushi, maar dit ging toch nog een stapje verder. Die koude rauwe vis, die was ronduit lekker. Ik krijg het water weer in mijn mond als ik eraan denk." (Promo-interview)

"De repetitie met de aap, die een briefje aan mij moest afgeven dat hij van Batman gekregen had, verliep erg vlot. Maar tijdens de eerste echte opname deed ik mondwater, dat ervoor zorgde dat er donkerzwart speeksel uit mijn mond kon stromen, in mijn mond. Zodat ik volledig in mijn rol kon opgaan. Plots komt die aap op me af, kijkt me aan en richt zich onmiddellijk op mijn ballen. Ik zweer het je. Dat voelde ronduit afschuwelijk. De aap moest letterlijk van mij afgetrokken worden. Daarna bleek er een groot stuk uit mijn kostuum te zijn verdwenen, enkele centimeters vanwaar het voor mij echt zeer zou hebben gedaan. Ik ben blij dat ik daar zonder verdere kleerscheuren uitgeraakt ben. Maar ik vind het nog steeds een verschrikkelijke ervaring." (The Graham Norton Show, oktober 2016)

2019 Invision

"Ik ben er echt wel dankbaar voor dat ik van de Batman-familie deel heb mogen uitmaken", aldus DeVito nog. Voor zijn rol van The Penguin werd hij genomineerd voor een MTV Movie Award in de categorie "Beste schurk". DeVito, die vandaag dus 75 wordt, is nog steeds getrouwd met actrice Rhea Perlman, ook al leeft het koppel al enige tijd van elkaar gescheiden. Ze hebben 3 kinderen.

Meest gelezen