Gent zoekt oplossing voor "vermiste" herbruikbare bekers na nieuwjaarsreceptie

De herbruikbare bekers die Gent al enkele jaren gebruikt tijdens de nieuwjaarsreceptie, worden vaak niet opnieuw ingeleverd. De stad onderzoekt nu hoe ze dat tijdens de komende receptie kan vermijden. Verdwenen bekers kosten de stad handenvol geld.

Bijna 30.000 drankjes verdeelt stad Gent op de traditionele nieuwjaarsreceptie aan de stadshal begin januari. De stad gebruikt daarvoor herbruikbare bekers maar merkt dat niet alle bekers ingeleverd worden. Vermoedelijk nemen heel wat inwoners ze mee naar huis als souvenir aan een gezellige voormiddag. Dat dreigt de stad zuur op te breken want de verdwenen bekers moeten vervangen worden en dat kost de stad veel geld. Er zouden naar schatting zo'n 2.000 bekers verdwenen zijn vorige editie. 

De bekers die vorige editie op de nieuwjaarsreceptie gebruikt werden, waren dezelfde als die tijdens de Gentse Feesten. Enig verschil was dat u er op de receptie geen waarborg voor moest betalen, op de Gentse Feesten betaalt u 1 euro borg.

De stad vermoedt dat enkele "creatieve" inwoners bekers verzamelden om tijdens de zomer in te wisselen. "Het kan niet dat inwoners met een rugzak vol bekers vertrekken die ze dan later verzilveren", zegt Hafsa El-Bazioui (Groen) die het probleem op de agenda liet zetten.

Een andere reden voor de vermiste bekers kan zijn dat mensen ze toch weggooien. "Als mensen niet moeten betalen voor een beker, dan gooien ze die misschien toch gewoon weg. We moeten daar goed over nadenken", zegt het kabinet Feestelijkheden. 

Voorbeeldfuncties

Ook dit jaar wil de stad herbruikbare bekers gebruiken maar ze denkt nu wel na over een oplossing om er meer terug te krijgen. "We stappen niet af van het systeem van de wisselbekers. We willen daar zelfs een voorbeeldfunctie in vervullen. Maar we moeten wel voorkomen dat veel mensen de bekers meenemen naar huis. We gaan nu verschillende pistes onderzoeken om dat op te lossen.", zegt schepen van Feestelijkheden Annelies Storms (SP.A).

Een waarborg voor de beker vragen ligt moeilijk, want dan moet er een kassasysteem komen. Dat betekent dat er ook meer mensen ingezet moeten worden aan de bars. Het idee om inwoners zelf een beker te laten meebrengen, is ook geen oplossing. Want dan moeten alle dranken getapt of uitgeschonken worden. Dat is te tijdrovend.  

Ook het aantal bekers dat is achtergebleven, is niet precies duidelijk. Het gaat over vermoedelijk 2.000 bekers. Vorige editie kwamen er 14.000 mensen opdagen aan de stadshal voor de nieuwjaarsreceptie. De stad trakteerde bijna 30.000 drankjes. De drink vindt in 2020 normaal gezien plaats op de tweede zondag van het nieuwe jaar, 12 januari.

Meest gelezen