Represented by ZUMA Press, Inc.

Koninklijke familie keert niét naar Italië terug: kleinzoon laatste koning maakte grapje voor "The crown"

"Het is mijn taak om officieel de terugkeer van de koninklijke familie aan te kondigen." Met die woorden veroorzaakte Emanuele Filiberto di Savoia, kleinzoon van de laatste Italiaanse koning Umberto II, donderdag deining op de sociale media. Maar meer toelichting dan dat kwam er niet. Tot gisteren. Filiberto blijkt gewoon reclame te maken voor het nieuwe seizoen van de Netflix-reeks "The crown".

Donderdagavond onderbraken alle zenders van Mediaset hun programmering voor een aankondiging van Emanuele Filiberto (47), kleinzoon van de laatste, na de Tweede Wereldoorlog uit Italië verbannen koning Umberto II.

"Goedenavond aan alle Italianen. Het is mijn taak om officieel de terugkeer van de koninklijke familie aan te kondigen", stak Emanuele Filiberto van wal.

"Het is tijd om terug te keren, om de rust, het vertrouwen en de elegantie te brengen waar we vandaag meer dan ooit nood aan hebben. Gedreven door een sterk plichtsbesef stelt de koninklijke familie zich tot doel om de burgers te beschermen en om met een hernieuwd optimisme vooruit te blikken. Dank aan iedereen. De koninklijke familie keert terug." 

Emanuele Filiberto postte de video ook op Twitter. Daar had hij even voordien al aangekondigd dat hij met een mededeling zou komen op de zenders van Mediaset. Want "in ingewikkelde tijden heeft het land een stabiele gids nodig", zo klonk het.

De aankondiging veroorzaakte deining, hilariteit en hier en daar ook instemming op de sociale media. 

Toch leek er snel eensgezindheid over te bestaan dat de video hoogstwaarschijnlijk een reclamespot moet zijn voor een nieuwe televisieserie. En dat is het ook. Gisteren werd een tweede filmpje op de Italiaanse commerciële zenders van Mediaset uitgezonden.

Het ging om hetzelfde filmpje als donderdag, maar iets langer. De afsluitende zin luidde "De koninklijke familie keert terug. Natuurlijk, de Britse." Met als beeld een foto van actrice Olivia Colman die de Queen speelt in "The crown".   

Het derde seizoen van "The crown" is vanaf 17 november op Netflix te zien. Bekijk hieronder een trailer en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Sommige twitteraars vinden de reclamespot in het licht van de geschiedenis getuigen van slechte smaak. De Italiaanse koninklijke familie moest na de Tweede Wereldoorlog het land verlaten. Haar positie was onhoudbaar geworden door haar steun aan de fascistische leider Benito Mussolini. 

Andere twitteraars konden wél smakelijk lachen met de stunt. De vraag die nu in de marge wordt gesteld: hoeveel centen heeft de Italiaanse troonpretendent opgestreken voor zijn bijdrage aan de serie?

Wie is Filiberto juist?

Emanuele Filiberto is de kleinzoon van de laatste koning van Italië, Umberto II, en zijn Belgische vrouw Marie José. Umberto II zat na de Tweede Wereldoorlog gedurende een maand op de troon, nadat zijn vader Victor Emmanuel III troonsafstand had gedaan in de hoop zo de monarchie te redden. Tevergeefs: in een chaotisch verlopen referendum spraken de Italianen zich uit voor de republiek. 

In de grondwet werd de bepaling opgenomen dat mannelijke leden van het Huis van Savoye nooit meer een voet in Italië mochten zetten.

De ban werd in 2002 opgeheven, waarna Emanuele Filiberto met zijn vader voor het eerst een officiële reis naar Italië maakte. Sindsdien is hij met de regelmaat van een klok te zien geweest in tv-shows en reclamespots. 

Bananenrepubliek

Af en toe doet hij ook uitspraken die ophef veroorzaken. Zo verkondigde hij twee jaar geleden dat zijn overgrootvader Victor Emmanuel III het zou hebben verdiend om in het Pantheon te worden begraven. En eerder dit jaar leek hij nog al eens te verwijzen naar een terugkeer van de monarchie. "Ik krijg miljoenen berichten die het gehad hebben met deze bananenrepubliek", tweette hij in augustus. "Wat doen we?"

Echt veel enthousiasme voor een terugkeer van de monarchie is er nochtans niet in Italië. Uit een peiling vorig jaar bleek dat slechts 15 procent van de Italianen daarvoor gewonnen is.

Meest gelezen