Videospeler inladen...

Mogen sportclubs spelers verplichten om naakt te douchen? "Zo persoonlijk dat je daarover beter geen regels formuleert" 

"Een sportclub kan zijn jonge spelers niet verplichten om naakt te douchen, dat behoort tot de persoonlijke integriteit van de jongeren". Dat zegt Simon De Vriendt van het Centrum voor Ethiek in de Sport. De kwestie komt onder de aandacht door een reglement van voetbalclub Berchem Sport dat spelers onder de 17 verplicht om naakt te douchen, om hygiënische redenen. De club heeft intussen laten weten dat het de richtlijn voorlopig intrekt. Ontwikkelingspsycholoog Maarten Van Steenkiste trekt een parallel met het verplichten aan een kind om een vreemde te knuffelen bij wijze van begroeting. 

Verschillende ouders van jonge voetbalspelers van Berchem Sport trokken gisterenavond naar het stadion. Ze wilden hun ongenoegen laten blijken over een regel die zegt dat spelers onder de 17 jaar na een training verplicht moeten douchen  en dat zonder onderbroek. 

In een brief die het management verspreidde onder de ouders staat het volgende: "Na consultatie van enkele deskundigen ter zake, blijkt het naakt douchen voor de islam een probleem te zijn dat gerelateerd is aan de overgang van jeugd naar volwassenheid en daar heeft de club alle respect voor. Daarom hebben we beslist om de volgende regel toe te passen: douchen na een wedstrijd is verplicht. Voor de spelers tot en met 16 jaar is douchen met een onderbroek niet toegelaten, vanaf 17 jaar zijn de spelers daar vrij in."

Kan een voetbalclub over dergelijke zaken wel een uitspraak doen?

Ontwikkelingspsycholoog Maarten Van Steenkiste van de Universiteit Gent wijst op het belang dat een kind zichzelf kan zijn. "Respecteren van het ontwikkelingstempo van kinderen is belangrijk", zegt hij in "De wereld vandaag", op Radio 1.  "Als dit religieus gevoed is, vertelt het iets over de identiteit van die kinderen. Dat verbieden betekent dan ook soort inbreuk op de identiteit van kinderen."

"Eigenlijk is het maar de vraag of een voetbalclub over dergelijke zaken wel een uitspraak kan doen", vindt hij. "Het is zo'n persoonlijk gegeven dat je daarover beter zwijgt en geen regels formuleert. Het is net zoals jonge kinderen verplichten om een knuffel te geven aan een vreemde."  

Herbeluister het gesprek met Maarten Van Steenkiste in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Angst voor foto's

Simon De Vriendt van het Centrum voor Ethiek in de Sport begrijpt dat sportclubs belang hechten aan het samen douchen. "Het is een belangrijke vorm van teambuilding, dus kan ik begrijpen dat trainers het vervelend vinden om te zien dat sommige spelers hier niet aan willen meedoen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Maar jongeren gaan verplichten om dit naakt te doen, is echt geen goed idee. Dit behoort tot de fysieke integriteit van de jongere, ze moeten hier zelf kunnen over beslissen."

"Als een kind zich natuurlijk oncomfortabel voelt als het als enige geen onderbroek aan heeft, is het misschien wel pijnlijk dat er een druk zou zijn om die onderbroek aan te trekken", erkent Van Steenkiste. "Ik denk dat autonomie in beide richtingen  speelt." 

Het Centrum voor Ethiek in de Sport krijgt steeds meer vragen van sportclubs over naakt douchen. "Steeds meer jongeren worstelen met naakt douchen. Dat heeft te maken met cultuur en religie, maar ook met de angst voor foto's.  Er is altijd wel een camera aanwezig. En zo'n foto kan al snel circuleren op sociale media of in whatsapp-groepen."

Berchem Sport laat ondertussen weten dat ze de maatregel voorlopig intrekken, maar wil verder niet reageren.

Herbeluister het gesprek met Simon De Vriendt in "De ochtend" op Radio 1.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen