Koning Filip heeft "beste woordvoerder achter de schermen": wie is de discrete Rafike Yilmaz?

Rafike Yilmaz, woordvoerder van het Koninklijk Paleis, is tot “beste woordvoerder achter de schermen” gekroond. De prijs werd gisteravond voor het eerst uitgereikt, tijdens de jaarlijkse “Nacht van de woordvoerder”. “Het is fijn om erkenning te krijgen voor het werk dat we de afgelopen zes jaar hebben geleverd”,  reageert de discrete woordvoerder, op deze Koningsdag.

Adjunct-Directeur Media en Communicatie van het Koninklijk Paleis, zo staat op het visitekaartje van Rafike Yilmaz. Kortweg woordvoerder dus. Nu zal u de woordvoerder van de koning niet vaak het woord horen voeren; dat doet zij altijd discreet, tijdens gesprekken met journalisten. 

Dat doet Yilmaz volgens de journalisten goed, want gisteravond heeft de gilde van woordvoerders samen met de journalisten de communicatiedame van de koning verkozen tot “beste woordvoerder achter de schermen”, tijdens de “Nacht van de woordvoerder”.  (Lees verder onder de tweet.)

Waarom hebben de collega’s haar die prijs gegeven? “Ik denk dat ze vooral iemand zochten die een frisse wind door de communicatie van een instelling hebben laten waaien”, zegt Yilmaz zelf in “De ochtend” op Radio 1.

Gevraagd

Hoe wordt iemand nu woordvoerder van de koning? In het geval van Rafike Yilmaz is dat heel eenvoudig: “Op een mooie dag werd ik gevraagd om eens langs te komen op het paleis en werd ik voor deze job gevraagd.” 

Koning Filip had na de troonswissel al aangekondigd dat de communicatie van het Paleis eigentijdser zou worden, onder andere door actief te worden op sociale media, en daarvoor werd Yilmaz aangetrokken.

Achter de schermen denkt ze in het communicatieteam ook mee over de publieke optredens van de koningin, zoals onlangs, toen koningin Mathilde meewerkte aan het Eén-programma “Merci voor de muziek”. (Lees verder onder de foto.)

Rafike Yilmaz aan de zijde van het koningspaar, vijf jaar geleden in Davos.

De Coninck

Voor ze bij de koning aan de slag ging, werkte de Antwerpse als adviseur op het kabinet van Monica De Coninck, voormalig SP.A-minister van Werk en schepen van Sociale Zaken in Antwerpen. 

Yilmaz zat zelf even kort in de politiek: in 2013 zat ze namens de socialisten in de districtsraad van Antwerpen, maar die functie legde ze neer toen ze woordvoerder van het Paleis werd. Daarnaast was Yilmaz actief in de Vrijdaggroep, een denktank van de Koning Boudewijnstichting, waarin 25-35-jarigen nadenken over de toekomst van ons land.

Altijd bereikbaar

Als woordvoerder van het Koninklijk Paleis moet Rafike Yilmaz altijd heel discreet zijn. Hoe doe je dat? Dat doet Yilmaz vooral door veel te bellen met journalisten, “om een verhaal in een juiste richting te krijgen en voldoende informatie te geven zodat journalisten een verhaal juist kunnen brengen".

Daarbij vindt Yilmaz het belangrijk dat journalisten het gevoel hebben dat ze altijd naar de twee woordvoerders van het Paleis kunnen bellen en “zich niet geïntimideerd voelen om naar het paleis te bellen”. “Wij zijn altijd bereikbaar voor eender welke vraag”, besluit de paleiswoordvoerder geruststellend.

Beluister het gesprek met Rafike Yilmaz in "De ochtend" op Radio 1:

Rafike Yilmaz met haar collega Patrick Gouders

Meest gelezen