Netflix buigt voor Polen: kaart met concentratiekampen aangepast in docureeks over nazibeul

Na kritiek van de Poolse regering past Netflix een kaart in de tv-reeks "The devil next door" aan. Daarop zijn de nazi-concentratiekampen te zien onder de titel "Polen". Maar nu komt er extra tekst om aan te geven dat Polen op dat moment bezet was door nazi-Duitsland.  De tv-serie gaat over de "beul van Treblinka", John Demjanjuk, alias "Ivan de Verschrikkelijke".

De vijfdelige documentaire tv-reeks “The devil next door” op Netflix gaat over de nazibeul John Demjanjuk, die actief was in het uitroeiingskamp Treblinka. Dat lag in Polen, maar in de Tweede Wereldoorlog was dat land bezet door nazi-Duitsland. En daar wringt het schoentje voor de Poolse regering.

In de tv-reeks is een kaart te zien van de nazi-concentratiekampen, onder de hoofding “Polen”.  Dat schoot de huidige Poolse regering in het verkeerde keelgat. Die noemde de kaart een “herschrijven van de geschiedenis”. Volgens de Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki is de kaart misleidend. Hij schreef een brief naar Netflix en krijgt nu gelijk.

Het tv-bedrijf past "sommige kaarten" aan "met extra tekst om alle misverstanden te vermijden en om duidelijk te maken dat de vernietigingskampen in Polen gebouwd en gerund werden door het Duitse nazi-regime dat Polen binnenviel en bezet hield van 1939 tot 1945,"  schrijft Netflix in een mededeling op Twitter.

De Poolse regering is tevreden met de aanpassingen van Netflix.  

Polen wil niets te maken hebben met de Holocaust

De kaartkwestie is geen cosmetica; er zit een diepere wrevel achter. De Poolse regering wil namelijk afstand nemen van alle Poolse verantwoordelijkheid in de Tweede Wereldoorlog.

Vorig jaar werd een Holocaustwet aangenomen die verbiedt om het Poolse volk te beschuldigingen van medeplichtigheid aan de nazi-misdaden.  Ook de term "Poolse concentratiekampen" is voortaan verboden. De wet wekte verontwaardiging in Israël, dat het ook heeft over het "herschrijven van de geschiedenis". 

Polen werd tussen 1939 en 1945 bezet door Duitsland. Op het Poolse grondgebied werd een groot aantal concentratiekampen gebouwd en ook zes uitroeiingskampen: Chelmno, Sobibor, Belzec, Treblinka, Majdanek en Auschwitz-Birkenau.  

De beul van Treblinka

“De devil next door” brengt het waargebeurde verhaal over John Demjanjuk. Hij werkte na de oorlog als automonteur in de Verenigde Staten. Tot hij door getuigen werd herkend als "Ivan de Verschrikkelijke" die wreedheden beging in het kamp Treblinka. Demjanjuk wees de verantwoordelijkheid af; volgens hem werd hij verward met iemand anders. Het werd een juridische strijd die tientallen jaren duurde.

Eerst werd hij aan Israël uitgeleverd. Maar bij gebrek aan bewijs ging hij daar vrijuit. In Duitsland werd hij in 2011 veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op 28.000 Joden in Sobibor, een ander nazi-kamp op het grondgebied van het huidige Polen. Demjanjuk werd wel vrijgelaten omdat hij al zo oud was. Hij overleed in 2012 op zijn 91e.

Meest gelezen