Waar zit de bron van de brom? Nieuw onderzoek naar mysterieuze geluidsoverlast in Lanaken

De Limburgse gemeente Lanaken schakelt een nieuw bedrijf in om de oorzaak van een mysterieus laag geluid te achterhalen, dat sommige inwoners hoorndol maakt. "We moeten iets doen", zegt burgemeester Marino Keulen. 

Marino Keulen, burgemeester van Lanaken (Open VLD), heeft zelf geen last van het geheimzinnige geluid. "Ik prijs me gelukkig," zegt hij in "De Wereld Vandaag" op Radio 1, "maar ik ken nogal wat mensen die het wél waarnemen en dat zijn zeker geen onnozelaars of pezewevers. We moeten er iets aan doen. De leefkwaliteit van alle mensen in de gemeente is mij dierbaar."

Tientallen inwoners van Lanaken krijgen hoofdpijn, worden duizelig of kunnen niet slapen door een vreemd geruis of gebrom. "Volgens sommigen lijkt het op het gezoem van een brander, zoals in een heteluchtballon," zegt de burgemeester. 

Het is een reëel probleem

Het is een laagfrequent geluid, verduidelijkt Marino Keulen. "Sommige mensen zijn daar supergevoelig voor; dit is een reëel probleem." Zowel vlakbij het gemeentehuis in het centrum van Lanaken als in de deelkernen zijn er klachten. Mensen die op het gelijkvloers wonen hebben er minder last van dan sommigen op een derde of vierde verdieping. 

Het monster van Loch Ness

Nieuw is de brom niet. Met ups en downs wordt er al sinds de jaren negentig melding van gemaakt. Sommigen spreken van het "monster van Loch Ness in Lanaken". Mogelijk komt het geluid van een van de bedrijven in de buurt. Maar inspecties van het Vlaams Gewest geven aan dat daar geen normen worden overschreden.

Nu gaat de gemeente Lanaken in zee met een zeer gespecialiseerd bedrijf uit Grimbergen. Tegen het eind van dit jaar zou er klaarheid moeten zijn. "Het moet van ergens komen", zegt burgemeester Keulen. En als de bron wordt gevonden kan dat misschien nuttig zijn voor andere plaatsen waar mensen hinder ondervinden van laagfrequent geluid.

Laagfrequent geluid is zeer laag geluid. Het wordt niet door iedereen waargenomen, en wordt vooral als een druk gevoeld in plaats van gehoord. Oordopjes zijn dus niet erg zinvol. Dit soort geluid plant zich goed voort, ook door muren, en is vaak tot ver van de bron waar te nemen. Mogelijke bronnen zijn onder meer zwaar verkeer, industrie, ventilatoren, airco, warmtepompen of hoogspanningsstations.

Wie de lage tonen waarneemt heeft last van stress en slapeloosheid. En vaak worden de klachten ook niet ernstig genomen.

Meest gelezen