Ik wil begrijpen waarom mensen vluchtelingen zo haten

Toen Zahid Ghaida het artikel las over de brandstichting in het toekomstige asielcentrum in Bilzen, was hij gechoqueerd. Hij postte een reactie op Facebook die viraal ging. Ze is ondertussen al meer dan 1.700 keer gedeeld. In deze opinie vertelt hij ons wie hij is en steekt hij zijn hand uit naar mensen die vluchtelingen haten. 

Op 12 november zette Zahid Ghaida deze post op Facebook:

Ik ben Zahid Ghaida, 29 jaar en kom uit Syrië. Ik ben getrouwd, heb een dochtertje en woon al vier jaar in België. Momenteel studeer ik maatschappelijk werk aan de AP hogeschool. Mijn vrouw is twee jaar in België. Zij studeert orthopedagogie. Ik doe mijn stage bij CAW Antwerpen als gezinsbegeleider in een opvangcentrum. Ik werk als interimkracht en bij Samenlevingsopbouw Antwerpen doe ik vrijwilligerswerk als budgetgids. Als het goed loopt, studeer ik af tegen eind januari. 

De brandstichting in Bilzen leek voor mij als een terreuraanslag, maar dan gericht tegen de vluchtelingen.

Toen ik het artikel las over de brand in het toekomstig asielcentrum in Bilzen was ik gechoqueerd. Ik had hetzelfde gevoel als bij het lezen van de artikels over de terreuraanslagen in Zaventem, Maalbeek, of bij de aanslagen in Frankrijk, Nederland en Duitsland. De brandstichting in Bilzen leek voor mij als een terreuraanslag, maar dan gericht tegen de vluchtelingen.

Hoop op een nieuwe toekomst

Het gebouw in Bilzen is bedoeld om mensen onderdak te geven die op zoek zijn naar een veilige thuis. Zij zijn teleurgesteld en bang  over de situatie in hun thuisland en zoeken stabiliteit en veiligheid. Deze mensen dragen een zware rugzak met zich mee. Zij zijn op de vlucht om een beter leven te hebben. Zelfs dieren zoeken altijd naar betere omstandigheden.

Het is de hoop op een nieuwe toekomst die mij/hen de moed en de kracht geeft om hier een nieuw leven op te bouwen. Wij hebben allemaal onze droom.

Natuurlijk zijn er ook vluchtelingen die het minder goed menen, maar dat wil niet zeggen dat je daarom alle vluchtelingen over dezelfde kam moet scheren. Je vindt overal wel mensen met goede bedoelingen en mensen die minder goede bedoelingen hebben.

Wij nemen geen afscheid van onze familie en vrienden om hier te komen profiteren. Wij nemen deze moeilijke beslissing, omdat wij in ons thuisland geen toekomst meer hebben, omdat wij er vervolgd worden, met de dood bedreigd worden. We willen hier werken en deel uitmaken van de maatschappij, in betere omstandigheden dan in het thuisland.

Ik wil in debat gaan met mensen die vol zijn van vluchtelingenhaat. Ik wil begrijpen waarom zij ons zo haten. 

Toen ik in Merchtem woonde, heb ik vele Merchtemnaren ontmoet. We hebben er gesproken over onze en hun cultuur. Ik vond het belangrijk om mijn nieuwe dorpsgenoten te leren kennen. Ik nam deel aan activiteiten van de parochie en leerde er vrienden kennen.

Ik wil enerzijds in debat gaan met mensen die vol zijn van vluchtelingenhaat. Ik wil begrijpen waarom zij ons zo haten. Anderzijds wil ik de eigenaar van het toekomstige asielcentrum ontmoeten. Ik wil mijn hulp aanbieden door te vertellen wie wij, vluchtelingen zijn, en mijn hulp aanbieden om samen te werken aan een positieve sfeer in en buiten het nieuwe centrum.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen