Videospeler inladen...

Peter De Roover (N-VA): "Vroeger hadden we kunstenaars met een beter oog voor schoonheid"

Hoewel hij als Kamerfractieleider officieel niet betrokken is bij het cultuurbeleid van zijn partijgenoot, verdedigt Peter De Roover (N-VA) met hand en tand de beleidskeuzes van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Diens beslissing om meer te investeren in erfgoed en minder in podiumkunsten heeft deze week tot grote consternatie geleid in de cultuursector.

"Het gaat over politici, en die maken een keuze", aldus Peter De Roover in "De afspraak op vrijdag". Hij geeft toe dat de N-VA-achterban wellicht de beleidskeuzes van Jambon weet te appreciëren. "Ik vermoed dat het wel op prijs wordt gesteld door onze achterban dat de ideologische keuzes van vroeger terug in vraag gesteld worden. Want laten we toch niet de indruk wekken dat we nu een ideologische keuze hebben, en daarvoor een een of andere objectieve maatstaf. Dat was óók een ideologische keuze."

We hadden vroeger kunstenaars die een beter oog voor schoonheid hadden

Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA)

Dat er nu meer geld naar erfgoed gaat, komt omdat daarvoor volgens De Roover vroeger te weinig aandacht was. Daarop licht die zijn naar eigen zeggen persoonlijke visie op kunst en cultuur toe. "Ik denk dat de voorbije jaren het gegeven dat kunst schoonheid is, te veel vergeten is. We hadden vroeger kunstenaars die een beter oog voor schoonheid hadden."

Schoonheid is subjectief, en dat weet De Roover ook. Toch verdedigt hij de keuzes die Jambon heeft gemaakt. "Dat is een zeer nostalgische visie en het is mooi dat ze terugkomt", betoogt hij.

"Want wat zien we vandaag? Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste gevoelens van de kunstenaar. Het is de kunstenaar die belangrijker wordt. Het enige dat niet allerindividueelst is, dat is de financiering. Die is allercollectiefst." Hij vindt dat "een beetje verschuiving" dus geen kwaad kan.

Bekijk hier het bewuste fragment in "De afspraak op vrijdag" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bevrijd u van de overheid en van het hele idee dat u aan de subsidieslurf moet hangen om te doen wat u eigenlijk wil: choqueren

Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA)

Kan de minister van Cultuur dan beslissen wat mooi is en wat niet? "Ik zeg niet dat de minister dat moet bepalen, ik zeg dat kunst en cultuur over schoonheid moet gaan", antwoordt De Roover. "Heel wat dingen die we vandaag gepresenteerd zien, hebben andere bedoelingen dan schoonheid." 

"Je hebt ook een tweede taak van cultuur: om te choqueren, vragen te stellen of te confronteren. Daarmee heb ik geen probleem, voor alle duidelijkheid."

Desondanks heeft hij wel "een klein probleem" met die vrijheid om dingen in vraag te stellen. "Als overheid zou je moeten zeggen dat je geld geeft, maar de kunstenaar niet stuurt. Als nu de indruk wordt gewekt dat de overheid zich wil bevrijden van kritische kunstenaars, zou ik een omgekeerde oproep willen doen aan de kritische kunstenaars: bevrijd u van de overheid en van het hele idee dat u aan de subsidieslurf moet hangen om te doen wat u eigenlijk wil: choqueren."

In "De afspraak op vrijdag" waren ook hoofdredactrice van Le Soir Béatrice Delvaux en opiniemaker Noël Slangen te gast. Bekijk hieronder de volledige aflevering:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen