Videospeler inladen...

Venetië opnieuw grotendeels overstroomd, San Marcoplein afgesloten

Venetië, in het noorden van Italië, is opnieuw voor zo'n 70 procent overstroomd. Het waterpeil bereikte kort voor de middag een uitzonderlijke hoogte van anderhalve meter, maar is intussen wel geleidelijk aan het dalen. Het beroemde San Marcoplein staat tot kniehoogte onder water en is afgesloten. 

Venetië kampt al drie dagen met grote wateroverlast door de aanhoudende regen en wind. Scholen zijn al voor de derde dag dicht, het openbaar vervoer ligt stil. De politie heeft het wereldberoemde San Marcoplein afgesloten. Arbeiders in lieslaarzen halen de loopbruggen weg die aan het drijven waren gegaan door het stijgende waterpeil. 

AFP or licensors

Gisteravond bereikte het waterpeil een hoogte van 1,87 meter, het op een na hoogste ooit. De Italiaanse regering riep de noodtoestand uit, waardoor meer fondsen, meer materiaal en meer mensen kunnen worden vrijgemaakt om Venetië te helpen.

De regering kondigde ook aan dat ze 20 miljoen euro vrijmaakt om de meest dringende schade te herstellen. De burgemeester van Venetië heeft een rekeningnummer geopend waarop wie dat wil, Italianen en buitenlanders, geld kunnen storten voor de stad. "Venetië is de trots van Italië, patrimonium van iedereen, uniek in de wereld. Dankzij uw hulp zal de stad opnieuw schitteren", zegt hij in een mededeling.

Volgens de burgemeester loopt de schade in de historische stad in de honderden miljoenen euro's.

Structurele problemen

Net als veel andere gezagdragers riep hij op om eindelijk het MOSE-waterkeringsproject af te werken, een soort mobiele dijk die Venetië moet kunnen beschermen tegen overstromingen en hoogwater.

Dat project werd al 17 jaar geleden opgestart, maar ligt al jaren stil, onder meer door financiële problemen en corruptieschandalen.

Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte zou het project in de lente van 2021 klaar moeten zijn.

De structurele problemen van Venetië zullen ook besproken worden tijdens een regeringsoverleg dat voor later deze maand gepland staat.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Klimaatexpert Shouro Dasgupta: "Klimaatverandering heeft een grote impact op het hoge waterpeil:

Videospeler inladen...

Meest gelezen