Vliegen van Londen naar Sydney: Qantas-vlucht vestigt nieuw afstandsrecord

Een Boeing 787 Dreamliner van de Australische maatschappij Qantas is na een vlucht van 19 uur en 19 minuten geland op de luchthaven van Sydney. Het toestel was opgestegen in de Britse hoofdstad Londen en had 46 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord. Het ging om een ultralange testvlucht: het vliegtuig was niet volgeladen om de afstand van 17.800 kilometer zonder tussenstop te kunnen overbruggen.

Met deze vlucht heeft Qantas het record van langste commerciële vlucht ter wereld gebroken, zowel in tijd als in afstand. Minder dan een maand geleden vloog de maatschappij al rechtstreeks tussen New York en Sydney. Die afstand van 16.200 kilometer werd afgelegd in 19 uur en 16 minuten.

De Boeing 787 overvloog elf landen: Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, Polen, Wit-Rusland, Rusland, Kazachstan, China, de Filipijnen, Indonesië en Australië. Na de landing zat er nog genoeg brandstof in de tanks om 1 uur en 45 minuten door te vliegen.

Beide ultralange vluchten waren testvluchten. Onderweg verzamelde Qantas wetenschappelijke gegevens om bijvoorbeeld de gevolgen van jetlag te verminderen en het welzijn van de bemanning te verbeteren.

De maatschappij hoopt in 2022 rechtstreekse passagiersvluchten te kunnen opstarten tussen New York en Sydney en tussen Londen en Sydney

Bekijk hier beelden van de langste vlucht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen