Voormalig Trump-adviseur Roger Stone werd vandaag veroordeeld.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalig adviseur van president Trump veroordeeld voor leugens en manipulatie in Rusland-onderzoek

Roger Stone, een voormalig adviseur van Donald Trump, is voor de rechtbank schuldig bevonden aan een reeks van aanklachten. Hij heeft gelogen tegen het Amerikaans Congres, de rechtsgang belemmerd en getuigen beïnvloed. Volgens de rechtbank wilde Stone daarmee het onderzoek manipuleren naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. 

Roger Stone werd in januari 2019 in staat van beschuldiging gesteld voor een hele reeks van aanklachten, waaronder belemmering van de rechtsgang, het afleggen van valse verklaringen en manipulatie van getuigen. Voor die drie aanklachten wordt hij nu effectief veroordeeld.

Stone heeft zich hieraan schuldig gemaakt tijdens het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Zo zou hij onder meer hebben gelogen over zijn vermeende banden met WikiLeaks, dat tijdens de verkiezingscampagne in 2016 gehackte e-mails van Trumps Democratische uitdager Hillary Clinton had gelekt.

De precieze strafmaat moet nog worden uitgesproken. Voor de manipulatie van getuigen kan Stone een maximale gevangenisstraf krijgen van maar liefst 20 jaar. Voor de overige aanklachten kan hij telkens maximaal 5 jaar krijgen.

De 67-jarige Stone stond gekend als campagneadviseur en strateeg voor voornamelijk Republikeinse politici. Zo heeft hij in het verleden ook gewerkt aan de campagnes van Ronald Reagan en Richard Nixon.

In 2015 werkte hij mee aan de presidentscampagne van Donald Trump. Trump won in 2016 het presidentschap in de Verenigde Staten. Ook tijdens het presidentschap bleef hij een informele raadgever van Donald Trump.

De veroordeling van Stone werpt weer een slecht daglicht op president Trump. De Amerikaanse president ligt ook al hevig onder vuur in het impeachment-onderzoek dat nu naar hem wordt gevoerd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Meest gelezen