Videospeler inladen...

Hoe Frank Vandenbroucke “pijnlijk werd afgeserveerd”: bekijk eerste fragment van politieke reeks “Wissel van de macht"

Vanavond kan u de eerste aflevering bekijken van het tweede seizoen van "Wissel van de macht", de Canvas-reeks van Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch. De eerste aflevering vertelt het verhaal van twintig jaar SP.A, met de figuur van Steve Stevaert als rode draad. Bekijk hieronder een eerste fragment, over een beslissend moment in de carrière van partijkopstuk Frank Vandenbroucke. 

In de nieuwe politieke televisiereeks "Wissel van de macht" toont Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch hoe vier politieke partijen de laatste 20 jaar zijn geëvolueerd. In die tijdspanne verloren de drie traditionele partijen - CD&V, Open VLD en SP.A - hun leiderschap in de Vlaamse politiek aan de N-VA. 

De achterkant

Vier afleveringen van een klein uur nemen u mee naar de achterkamers van de partijkaders. En daarbij laten toppolitici de achterkant van hun tong zien. Van de Looverbosch confronteert hen in haast intieme gesprekken met de “wissels van de macht” in hun partij, op de rode pluche van de Senaat.

“Openhartig en ongedwongen”, noemt Van de Looverbosch de gesprekken zelf. “Die toppolitici beschikken over veel macht en zijn tegelijk ook maar mensen van vlees en bloed zoals iedereen.” 

Een vijfde, laatste aflevering, zoomt in op de recentere politiek. Hoe verliep dat, N-VA die voor het eerst in de federale regering stapt, met het pijnlijke eindpunt in december 2018, de crisis rond het VN-migratiepact? 

De reeks vormt meteen ook het einde van de actieve journalistieke carrière van Van de Looverbosch. "Beschouw het als een afscheidscadeau, aan de politiek en aan het publiek", zegt hij. 

Bekijk het gesprek met Marc Van de Looverbosch in "Het Journaal" en lees verder onder de beelden:

Videospeler inladen...

De erfenis van Stevaert

Vanavond kan u de eerste aflevering “De erfenis van Stevaert” bekijken. Die spitst zich toe op de evoluties binnen de SP.A sinds 1999. Van de dioxinecrisis tot de Visa-affaire, van SP tot SP.A-Spirit tot gewoon SP.A, van het voorzitterschap van Louis Tobback tot de partij onder John Crombez.

De op- en neergang van Steve Stevaert vormt een rode draad door de aflevering. Partijkopstukken laten zich open uit over de vele kwaliteiten van de wonderboy van het gratisbeleid, zijn koppigheid en zijn nood aan "applaus". De schaduw van Stevaert hangt nog steeds over de partij: "Al wie probeert om het gat in te vullen, mislukt", zegt Van de Looverbosch.

Aan het woord komen Louis Tobback, Freya Van den Bossche, Caroline Gennez, Kathleen Van Brempt, John Crombez, Marc Van Peel, Karel De Gucht, Kris Peeters en Bart De Wever.

Steve Stevaert

Het probleem “Frank”

Eén passage, over de regeringsvorming van 2009, springt erg in het oog. De Vlaamse regering-Peeters II kreeg toen vorm. CD&V-minister-president Kris Peeters onderhandelt met de voorzitter van N-VA, Bart De Wever, en een delegatie van de SP.A: voorzitster Caroline Gennez en vice-minister-president Frank Vandenbroucke.

Maar Vandenbroucke kreeg na de onderhandelingen opvallend geen ministerpost meer. En dat was duidelijk niet alleen een beslissing van toenmalig partijvoorzitster Caroline Gennez: 

Videospeler inladen...

"Wissel van de macht", vanavond om 21u20 op Canvas, en dinsdag opnieuw om 19u. Na de uitzending zal elke aflevering beschikbaar zijn op het Canvas-kanaal van VRT NU. Ook de eerste reeks van "Wissel van de macht" is helemaal opnieuw  te bekijken op VRT NU.

Meest gelezen