Videospeler inladen...

Oud-ambassadeur Yovanovitch getuigt in impeachmentcommissie: "Tweets Trump zijn zeer intimiderend"

Marie Yovanovitch, de voormalige ambassadeur van de Verenigde Staten in Oekraïne, heeft een emotionele getuigenis afgelegd tijdens een nieuwe publieke hoorzitting van de impeachmentcommissie tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Terwijl ze dat deed, liet Trump zich laatdunkend over haar uit op Twitter. Yovanovitch zei die tweets "zeer intimiderend" te vinden.

President Donald Trump viel Yovanovitch rechtstreeks aan op Twitter op het moment dat ze getuigde tijdens de publieke hoorzitting van de impeachmentcommissie die onderzoekt of de Amerikaanse president zijn boekje te buiten is gegaan om via Oekraïne zijn politieke tegenstander Joe Biden te beschadigen.

"Overal waar Marie Yovanovitch kwam, liep het slecht af", tweette Trump". Gevraagd naar wat ze dacht over de binnenkomende tweets, antwoordde een gespannen Yovanovitch dat ze die "erg intimiderend" vond, en dat ze "klonken als een dreigement". 

"Ik kan me niet uitspreken over wat de president probeert te doen, maar het effect is intimiderend", zei ze. "Ik kan u verzekeren dat sommigen van ons intimidatie van een getuige zeer, zeer ernstig nemen", reageerde Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de commissie.

"Dit maakt deel uit van een manier om getuigen te intimideren met het doel het onderzoek te bemoeilijken", zegt Schiff nog. "Eerlijk gezegd is het ook een systematische manier om de rechtsgang te bemoeilijken.

"Emotionele en verwoestende getuigenis"

Yovanovitch werd in mei ontslagen als ambassadeur van de VS in Kiev, Oekraïne, na een lastercampagne van Trumps advocaat en medewerker Rudy Giuliani. Tijdens haar getuigenis -"emotioneel en verwoestend voor Trump", volgens correspondent in de VS Björn Soenens- kwam Yovanovitch terug op dat abrupte ontslag.

Ze zei dat wie corrupte mensen bestrijdt, af te rekenen krijgt met tegenstand van corrupte mensen. Volgens Yovanovitch moeten carrièrediplomaten optornen tegen de schaduwdiplomatie van Donald Trump, wat de geloofwaardigheid van de VS in het buitenland ondermijnt.

Transcriptie

Nog op het moment dat Yovanovitch aan het getuigen was, gaf het Witte Huis ook een gereconstrueerd transcript vrij van een telefoongesprek in april tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de toen net verkozen Oekraïense president Volodymyr Zelenski. 

Eerder gaf het Witte Huis al de inhoud vrij van een telefoongesprek dat Trump in juli had met Zelenski, die toen wel al in functie was. Volgens Trump was er niets mis met het gesprek, maar zijn tegenstanders zien er het bewijs in dat hij Zelenski onder druk zette om op zoek te gaan naar bezwarende informatie over zijn politieke rivaal Joe Biden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier toelichting door onze correspondent Björn Soenens vanuit New York:

Videospeler inladen...

Meest gelezen