Videospeler inladen...

Zondvloed in het oosten van Afrika: 2,5 miljoen mensen zijn getroffen

Honderdduizenden mensen in verschillende landen in oostelijk Afrika zijn hun huis ontvlucht na het noodweer van de afgelopen dagen en weken. Vooral Zuid-Soedan, Ethiopië en Somalië zijn getroffen. Regen en overstromingen hebben de uitgedroogde, verzadigde bodem herschapen in grote meren en een grote ravage aangericht. Er is vrees voor nog meer hongersnood en er beginnen ziektes uit te breken als cholera. 

De zware regen van de voorbije dagen en weken treft de bevolking van de regio al voor de tweede keer. Velen waren al extreem ondervoed door de ongewoon zware regenval van juli. De felle regen was uitzonderlijk en viel op grond die ondoordringbaar was geworden door de langdurige droogte. 

In Zuid-Soedan zijn volgens de hulporganisatie Save The Children 900.000 mensen getroffen. Dat is 7 procent van de bevolking. Meer dan 420.000 burgers hebben hun woning moeten verlaten. De helft van hen zijn kinderen. Door de overstromingen is het moeilijk om levensmiddelen naar de getroffen gebieden te brengen. Bovendien is ook meer dan 20.000 ton aan gewassen vernietigd. De komende weken wordt nog meer regen verwacht in Zuid-Soedan. Bij de overstromingen in oktober kwamen al 9 burgers om het leven. (Lees voort onder quote en foto.)

Kinderen die al honger leden door de droogte, zien nu dat de gewassen verloren gaan. En er dreigen ook ziektes uit te breken bij gebrek aan zuiver drinkwater

Valerie Kierkels, Save The Children

Heel oostelijk Afrika onder water

Maar niet alleen de inwoners van Zuid-Soedan staat het water letterlijk aan de lippen. Ook Ethiopië, Soedan, Tanzania en Somalië zijn overspoeld. Daar zijn ook honderdduizenden mensen uit hun woning gedreven. 

Bekijk hier beelden van de watersnood in Somalië (en lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Somalië kampt met de ergste wateroverlast in vele jaren tijd, zeggen hulporganisaties. De Verenigde Naties hebben al 19 miljoen dollar uitgetrokken maar dat noemen ze ruim onvoldoende. "Er is 50 miljoen dollar nodig om alleen nog maar de eerste nood te lenigen en mensenlevens te redden." Somalië is een van de armste landen ter wereld en heeft helemaal geen noodplannen voor rampen zoals deze. Hulpverleners moeten in prauwen de dorpen af op zoek naar mensen die in hun huis zijn vastgeraakt. 

Deze meisjes onder op de foto hebben net de buitenwijken van de stad Beledweyne bereikt. De streek in Centraal-Somalië is het hardst getroffen. President Mohamed Abdullahi Mohamed heeft het rampgebied bezocht en noemt de verwoesting "te erg voor onze eigen slagkracht". (Lees voort onder de foto.)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Klimaatopwarming veroorzaakt schokgolven in Afrika

Terwijl op sommige plaatsen de inwoners moeten vluchten voor de overstromingen, blijven andere regio's kreunen onder de extreme droogte. In Zimbabwe, bijvoorbeeld, staat het rivierwater door de droogte zo laag dat de belangrijkste waterkrachtcentrale is uitgevallen. De stroom wordt tot 18 uur per dag afgesloten om het tekort te beperken.

Zimbabwanen mogen ook geen elektrische waterkokers meer aanschaffen. Die verbruiken 400 megawatt per dag in heel het land, dat is bijna even veel als de 563 megawatt per dag die wordt geproduceerd, lang niet genoeg om aan de dagelijkse vraag van 1200 megawatt te voldoen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen