Videospeler inladen...

Dode en zware overlast door eerste zware sneeuwval in Frankrijk: "20 jaar geleden dat het zo vroeg zo veel sneeuwde"

De eerste echt zware sneeuwval dit najaar in Frankrijk, zorgt meteen voor flink wat overlast in een aantal regio’s: zo'n 300.000 gezinnen zitten zonder elektriciteit en er is een man omgekomen onder een boom die omviel door de sneeuw.  "Volgens de Franse autoriteiten gaat het om  sneeuwval die in 20 jaar niet is voorgekomen in Frankrijk. Zo hevig is het, en ongewoon, zo vroeg in het najaar", zegt correspondent Frank Renout.

Het heeft afgelopen nacht heel hevig gesneeuwd in het oosten en het zuiden, maar ook in mindere mate in het zuidwesten van Frankrijk. "Op sommige plekken in het land viel afgelopen nacht in korte tijd 20 tot 30 centimeter sneeuw", weet correspondent Frank Renout. 

De eerste sneeuw heeft een dodelijk slachtoffer geëist: in Roche, een dorpje in de Isère tussen Lyon en Grenoble,  is een man van 63  omgekomen. Toen hij samen met een aantal mensen een boom probeerde te verplaatsen die op de weg lag, viel een andere boom op de man.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal": (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Treinverkeer zwaar verstoord

Door de sneeuwval in de Isère is ook het treinverkeer in de buurt van Grenoble zeker tot vanmiddag grondig verstoord. Ook hier door bomen die het gewicht van de sneeuw niet konden dragen en op de sporen terecht kwamen.

Eén trein raakte vastgesneeuwd tussen Grenoble en Lyon. Omdat er geen elektriciteit of verwarming was in de trein, moesten de inzittenden geëvacueerd worden.

Zonder stroom

Er is ook hevige sneeuwval in de departementen Ardèche en Drôme. De sneeuw zorgde daar vooral dan weer voor stroomstoringen,  waardoor in totaal zo’n 300.000 woningen zonder elektriciteit zitten. Dat kwam onder andere door een hoogspanningskabel die het begeven heeft door de sneeuw.

"Verder is de overlast enorm", zegt correspondent Frank Renout. "Snelwegen zijn afgesloten, vrachtwagens mogen op sommige plekken helemaal de weg niet meer op, kinderen hoeven op vele plekken niet naar school te gaan en de autoriteiten in de Ardèche hebben de bewoners opgeroepen om vooral binnen te blijven vandaag als ze niet per se de weg op moeten."

De weerkundige diensten verwachten dat er tegen de middag op sommige plaatsen nog eens tot 30 centimeter kan bijvallen.  

Het is van 1999 geleden dat er in deze tijd van het jaar nog eens zoveel sneeuw viel in de Drôme, in het zuidoosten van Frankrijk.

Meest gelezen