403 gelekte pagina’s tonen hoe China heropvoedingskampen met miljoen moslims voor zichzelf verantwoordt

Een Chinese functionaris heeft honderden pagina’s van interne documenten gelekt naar de Amerikaanse krant de New York Times. In die 403 pagina’s is te lezen hoe de Chinese overheid deze moderne deportaties voor zichzelf verantwoordt. Oeigoeren zijn een Turkse etnische minderheid die in de provincie Xinjiang zowat 45 procent van de bevolking uitmaken.

Mensenrechtenorganisaties waaronder Human Rights Watch meldden al langer dat China vermoedelijk ruim een miljoen Oeigoeren en andere etnische minderheden zoals de Kazachen en Kirgiezen vasthoudt in wat men noemt heropvoedingskampen. VRT NWS-journalist Stefan Blommaert en cameraman Joris D'hooge kregen eerder dit jaar nog een exclusieve kijk in de kampen in de provincie Xinjiang waar de moslims worden vastgehouden. (Lees verder onder de kaart.)

De Chinese autoriteiten - die het bestaan van de kampen aanvankelijk ontkenden - noemen het "opleidingscentra", waar geradicaliseerde inwoners de Chinese taal leren in plaats van hun eigen Turkse taal, waar ze de Chinese wetgeving wordt ingeprent, en waar hun vakkennis wordt bijgebracht om zo te kunnen re-integreren in de samenleving.

Genadeloos

Nu heeft een Chinese functionaris, die anoniem wil blijven, een vuistdikke bundel van documenten doorgespeeld naar de Amerikaanse krant de New York Times. Die gelekte documenten tonen een minder fraai beeld dan wat China naar de buitenwereld wil doen uitschijnen.  (Lees verder onder de tweet van één van de journalisten die het verhaal naar buiten bracht.)

De documenten onthullen hoe de Communistische Partij die in China aan de macht is, genadeloos en massaal mensen vasthoudt. Zo wordt beschreven hoe ouders bij hun kinderen worden weggehaald, studenten hun studiegeld niet meer kunnen betalen en gewassen niet meer geteeld kunnen worden bij gebrek aan landarbeiders. 

Anderzijds wordt in de documenten beschreven hoe Chinese functionarissen aan mensen moeten uitleggen dat ze dankbaar moeten zijn en dat klagen de zaken alleen maar zou bemoeilijken voor hun familieleden.

Xi

In de documenten staan ook de privé-toespraken vermeld die Xi Jinping vijf jaar geleden hield voor Chinese overheidsmedewerkers. Na een Oeigoerse aanslag waarbij 31 mensen het leven lieten, riep Xi op om het terrorisme zonder mededogen te bestrijden. 

Onder de nieuwe lokale leider van de Communistische Partij, Chen Quanguo werden de heropvoedingskampen in de provincie Xinjiang fors uitgebreid. Medewerkers die twijfels hadden bij de aanpak werden aan de kant geschoven.

Het volledige artikel van de New York Times lezen? Klik hier.

Meest gelezen