Christelijke vakbond ACV: "Twee op de drie werknemers worden na langdurige ziekte ontslagen"

Twee op de drie werknemers die langdurige ziek zijn geweest en een terugkeer-traject hebben gevolgd om weer aan het werk te gaan, worden toch ontslagen door hun werkgever. Dat schrijft De Standaard op basis van een studie van de christelijke vakbond ACV. Volgens de vakbond komt dat omdat de begeleiding van langdurig zieken niet goed werkt. 

Het ACV berekende dat sinds 2017 meer dan 52.000 langdurig zieken begeleid zijn geweest om weer te kunnen werken. Maar ruim 65 procent van hen werd ondanks dat traject toch ontslagen. Volgens de vakbond komt dat omdat de begeleiding van langdurig zieken niet goed werkt. 

"Dat traject bestaat vooral uit een consultatie bij de arbeidsarts", zegt Herman Fonck van het ACV. Na die consultatie volgt dan een advies over de omstandigheden waaronder de langdurig zieke werknemer weer aan de slag zou kunnen gaan. "De arts kan bijvoorbeeld adviseren om de werknemer weer te laten werken via telewerken."

Maar volgens de vakbond zijn werkgevers niet gebonden aan dat advies. "Van de groep langdurig zieken die via aangepast werk weer aan de slag zou kunnen, worden twee op de drie ontslagen na drie maanden. De werkgevers gaan dus vaak niet in op het advies om aangepast werk aan te bieden.

Dat komt volgens het ACV ook omdat heel wat werkgevers te weinig weten over de steun die ze zouden kunnen krijgen van de overheid als ze aangepast werk voor hun werknemers voorzien. De begeleiding kan dus op verschillende vlakken beter, klinkt het.  

ACV framet de reïntegratie van langdurig zieken als ontslagmachine

Verbond van Belgische Ondernemingen

Ook werkgeversorganisatie VBO vindt dat de terugkeer-trajecten voor langdurig zieke werknemers bijgesteld moeten worden. Maar volgens de organisatie zijn het niet altijd de werkgevers die aansturen op ontslag. "Het ACV framet de reïntegratie van langdurig zieke werknemers als een ontslagmachine", zegt Louis Warlop van het VBO.

"Maar heel wat werknemers zijn zelf ook vragende partij omdat ze eigenlijk al ander werk hebben gevonden. Het terugkeer-traject is dan een zeer makkelijk instrument om zonder opzegperiode de onderneming te verlaten."

Muylle: "Wachten op evaluatie door het Rekenhof"

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) zegt wel dat er steeds meer langdurig zieken kunnen terugkeren naar hun werkomgeving met een aanpassing van hun werk.  Ze heeft bovendien ook aan het Rekenhof gevraagd om de trajecten voor langdurig zieken te evalueren. "Ik wacht op die evaluatie en dan kan ik of een volgende regering maatregelen nemen."

Meest gelezen