Foto: Robin Gouwswaard

Koppel ontdekt nazi-kledij onder verborgen luik op zolder bij verbouwingen in Hilversum

In Hilversum in Nederland heeft een koppel bij verbouwingen nazi-kledij gevonden onder een verborgen luik op zolder. Het gaat om een jas van een bewaker, een pet en een kinderjas. "Opeens komt de oorlog erg dichtbij."

Een huis verbouwen en daarbij authentieke kledij uit de Tweede Wereldoorlog ontdekken: dat is wat Wouter Vreeke en Saskia Peverellie uit de Rigelstraat in Hilversum is overkomen. Onder een verborgen luik op zolder vonden ze een jas van een bewaker, een pet en een kinderjas met nazi-insignes.

"Bij het slopen van de zolder, waar 2 lagen vloerbedekking lagen, kwam een verborgen luik tevoorschijn", vertelt Peverellie aan NH Nieuws. "Het was een luik van ongeveer een bij een", vult Vreeke aan. "Ik zei: haal die planken maar los, dan kijken we wat eronder zit."

Foto: Robin Gouwswaard

"We vonden een propje kleding", gaat hij voort. "We wisten niet wat het was, maar toen we de adelaar en de swastika van de nazi's zagen, toen begon ons hart een beetje sneller te kloppen. We hebben het heel voorzichtig uiteen gefrommeld en toen kwam dit eruit."

Keukenkast

Vreeke en Peverellie bewaarden de kledij een poosje in een keukenkast, maar wilden graag meer weten over wat ze juist hadden gevonden. Uiteindelijk kwamen ze bij Robin Gouwswaard terecht, een verzamelaar van oorlogsspullen.

"Het kinderjasje is vermoedelijk gemaakt van Nederlandse legerstof", vertelt Gouwswaard aan NH Nieuws. "De pet is een model 43 en de jas was van een Nederlandse vrijwilliger. Zij waren in Duitse dienst als bewakers, bijvoorbeeld in gebouwen of op terreinen."

Het trio is erg benieuwd naar het verhaal achter de kleding. "Wie heeft die daar geplaatst?", vraagt Peverellie zich af. "Waarom is het verstopt? Wie heeft hier destijds gezeten? Waren de vorige bewoners op de hoogte?"

Foto: Robin Gouwswaard

Uniek

Volgens Gouwswaard is de vondst zonder meer bijzonder. "Meestal zijn dit soort kleren tijdens of na de oorlog verbrand. Dat dit is bewaard gebleven, is echt uniek." "Opeens komt de oorlog erg dichtbij", zegt Peverellie. "We delen alleen het adres en dezelfde muren met de bewoner van toen, maar we zijn nu wel benieuwd naar wie het is geweest."

"We zijn twee namen te weten gekomen", zegt Gouwswaard. "C.F. Ketelaar en E. de Hoop. Zij woonden vermoedelijk in het huis voor en tijdens de oorlog. We proberen te achterhalen wie zij juist waren."

Vreeke en Peverellie hebben voor het overige enkel oude kranten gevonden tijdens de verbouwingen aan hun huis, maar toch wachten hen mogelijk nog meer verrassingen. "Volgens Gouwswaard is de kans groot dat de bewoner destijds wapens had", zegt Peverellie. "We moeten de tuin nog helemaal onder handen nemen. Dus wie weet wat we daar gaan vinden. Het blijft spannend."

Foto: Robin Gouwswaard
Foto: Robin Gouwswaard
Foto: Robin Gouwswaard

Meest gelezen