Zo maakt u uw fiets winterklaar: vijf tips om vlot en veilig door de kou te fietsen

De temperatuur daalt en de dagen worden korter, maar dat betekent niet dat u uw fiets aan de kant hoeft te zetten. Duisternis, regen, sneeuw of vrieskou hoeven geen obstakel te zijn om te fietsen, zolang u enkele voorzorgsmaatregelen neemt. 

Tip 1: Wees zichtbaar

Ook in het donker kan het druk zijn op de weg. Zorg er daarom voor dat u een goed voor- en achterlicht hebt. Vooraan is een wit licht verplicht, achteraan een rood licht, een knipperlicht is toegestaan. 

Als u vaak door het donker fietst, is het geen slecht idee om te kiezen voor een lamp met een fellere lichtbundel zodat u van op grote afstand zichtbaar bent. Bovendien hebt u zelf ook een beter zicht. 

Fluorescerende stroken of kleding maken dat andere weggebruikers u ook beter zien. 

Tip 2: Maak uw fiets schoon en smeer 'm

Als het regent of sneeuwt, blijft er vaak vuil hangen aan uw ketting of andere bewegende delen van uw fiets. Laat het niet aankoeken en verwijder het regelmatig.  Het verlengt de levensduur van uw fiets én uw tweewieler zal vlotter bollen.

Maak de ketting af en toe schoon. Gebruik hiervoor ontvetter en een hard borsteltje, zoals een oude tandenborstel. Spoel de ketting vervolgens met wat water, droog die met een vod en smeer die daarna met kettingolie of -was.  Gebruik niet te veel smeermiddel.

Controleer ook of alle boutjes en moeren van uw fiets nog goed vast zitten. Smeer ze in, bijvoorbeeld met vaseline: zo geeft u roest minder kans.

Lauw water en wat afwasmiddel zijn goed om uw frame schoon te maken. Gewoon een emmer en een spons volstaan als kuisgerief. Een schuursponsje of hogedrukspuit is uit den boze. Wel goed afdrogen!

Vergeet uw fietsslot niet te smeren met olie, anders dreigt het vast te vriezen. Op YouTube staan tal van filmpjes waarin getoond wordt hoe u best uw fiets poetst.

En zeker als er strooizout op de weg of het fietspad ligt, is het zaak om uw fiets snel schoon te maken om te voorkomen dat het zout de laklaag van uw fiets aantast, met corrosie tot gevolg.

Tip 3: Controleer uw banden

Controleer het profiel van uw banden. Een goed profiel geeft betere grip net als bredere banden. Zorg er ook voor dat u de juiste bandenspanning hebt. Op een gladde of besneeuwde weg is het beter om wat minder lucht in uw banden te hebben, dat geeft meer grip.

En winterbanden? Ja, ook voor fietsen bestaan die. Het zijn banden met een speciaal profiel (of eventueel spikes) die soepel blijven bij lage temperaturen. Ze geven grip, een kortere remweg en een goed wegcontact. Maar er hangt wel een steviger prijskaartje aan.

Tip 4: Controleer uw batterij

Harold Versteeg

De batterij van uw elektrische fiets verdient extra aandacht als het kouder wordt. Ze loopt namelijk sneller leeg als het koud is. U kunt dus minder kilometers fietsen met een volle batterij in de winter. Regelmatig opladen is dus de boodschap. Dat doet u best binnenshuis bij kamertemperatuur.

Als u de fiets langere tijd niet gebruikt, is het belangrijk om de batterij minimaal eens per maand op te laden. Berg een batterij ook nooit leeg op om diepontlading te voorkomen. 

Tip 5: Pas uw rijstijl en snelheid aan

Op een fietspad met veel bladeren en in winterse omstandigheden fietst u best niet te snel en u kijkt nog meer vooruit zodat u niet te vaak moet remmen. Remmen doet u best met beide remmen tegelijk.

Uw versnelling neemt u best niet te groot en niet te klein. Als de versnelling te klein is, trapt u door. Bij een te grote versnelling moet u te veel kracht zetten, waardoor u kunt slippen.

Matig ook uw snelheid en houd afstand, ook op stukken rijbaan of fietspad die op het eerste gezicht niet glad lijken.  En mijd wegmarkeringen, ze kunnen verraderlijk glad zijn als het regent. 

Bij winters weer is het nuttig om uw zadel iets lager te zetten. Zo ligt het zwaartepunt lager en verhoogt u de stabiliteit van uw fiets.

Meest gelezen