Videospeler inladen...

Britse prins Andrew spreekt over sekszaak en banden met miljardair Epstein: "Ik kan mezelf wel voor de kop slaan"

De Britse prins Andrew, een van de drie zonen van koningin Elizabeth, heeft op televisie voor het eerst gereageerd op de banden die hij had met Jeffrey Epstein. Dat is de van kindermisbruik verdachte miljardair die afgelopen zomer dood in zijn cel werd teruggevonden. Andrew zegt dat hij de koninklijke familie heeft teleurgesteld. En de Amerikaanse vrouw die hem beschuldigt van misbruik kan hij zich "niet herinneren". 

Het gesprek met prins Andrew (59) rolt over de tongen. De jongere broer van kroonprins Charles beantwoordt een uur lang vragen van BBC-journaliste Emily Maitlis in het programma "Newsnight" dat vanavond wordt uitgezonden. Het interview werd donderdag opgenomen op Buckingham Palace, mét toestemming van de Queen.

Andrew praat voor het eerst op tv over de zaak-Epstein waarin hij verwikkeld zit. De twee waren vrienden, ook twee jaar nadat Epstein werd veroordeeld voor sekshandel met minderjarige meisjes. Foto's bewijzen dat de prins en Epstein contact bleven houden. Zo werden beiden in 2010 gefotografeerd tijdens een wandeling in Central Park in New York en Andrew werd gefotografeerd in Epsteins residentie in Manhattan.

Ik kan mezelf wel voor de kop slaan

prins Andrew

Prins Andrew bevestigt dat hij in het huis van de veroordeelde miljardair was. "Ik kan mezelf wel voor de kop slaan", zegt de prins tegen de Britse openbare omroep BBC. Hij noemt het "onbetamelijk voor een lid van de koninklijke familie", want de Windsors hanteren "hoge standaarden". Andrew stelt dat hij zijn familie heeft teleurgesteld. "Op het moment zelf voelde het juist aan, maar ik geef toe dat mijn oordeel wellicht gekleurd werd door mijn neiging om eervol te zijn."

Bekijk hier de eerste beelden van het interview:

Videospeler inladen...

Kan zich ontmoeting niet herinneren

Andrew zelf wordt ook beschuldigd van aanranding. De Amerikaanse Virginia  Giuffre (35), beweert dat ze - tussen 1999 en 2002 - drie keer werd "uitgeleend" aan de hertog van York, of prins Andrew.

Een eerste keer gebeurde in Londen. Een avondje uit in een club met glaasje alcohol eindigde met Andrew in een slaapkamer (van een vriendin van Epstein). Giuffre was toen 17, dus minderjarig. Giuffre zegt dat de prins niet onbeleefd was en achteraf "dank u" zei. De andere feiten zouden zich afgespeeld hebben in New York en op een Caraïbisch eiland dat eigendom was van Epstein.

Het Britse hof ontkende in augustus dat prins Andrew seksueel contact heeft gehad met de vrouw. "De suggestie is weerzinwekkend", klonk het formeel. In het interview met BBC formuleert Andrew het nu als volgt: "Ik kan mij niet herinneren dat ik Giuffre ooit heb ontmoet." In gerechtsdocumenten is echter een foto (zie hieronder) opgedoken van prins Andrew die de jonge Giuffre omarmt met op de achtergrond de vriendin van Epstein. 

Meest gelezen