Videospeler inladen...

Rellen in Parijs, betoging voor eerste verjaardag gele hesjes afgelast

Precies één jaar na de eerste betoging van de gele hesjes hebben de ordediensten één van de betogingen in Parijs verboden. Relschoppers hebben op de Place d'Italie de plaats ingenomen van de gele hesjes. Ook vanavond nog blijft het onrustig in enkele delen van Parijs. Elders in Frankrijk verlopen de acties overwegend rustig. 

In heel Frankrijk waren vandaag bijna 300 acties aangekondigd, op de eerste verjaardag van de gele hesjes. "We nemen de rotondes weer in" was te horen. In Parijs waren er betogingen gepland op drie verschillende plekken. Maar op de Place d'Italie, in het zuiden van Parijs liep de spanning al snel op. Zaterdagvoormiddag al werden agenten met stenen bekogeld. In de vroege namiddag werd de sfeer nog grimmiger. 

politie chargeert in een wolk van traangas in Parijs
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bij de betogers waren opvallend weinig gele hesjes. Wel waren er zogenaamde "Black Blocs", anarchistische, vaak in het zwart geklede mannen die geweld als tactiek hanteren.

Er waren ook andere gemaskerden, zogenaamde "casseurs", gewelddadige relschoppers die winkels plunderen en weinig gemeen hebben met de oorspronkelijke sociale boodschap van de "gele hesjes". Die laatste vrezen dat hun boodschap - meer sociale gelijkheid, betere koopkracht, meer burgerinspraak - door zulke acties ondergesneeuwd dreigt te geraken. 

Verschillende auto's werden vernield, tenminste één werd in brand gestoken. Een hotel en een winkelcentrum bij de Place d'Italie zijn met stenen bekogeld. En brandweerlui die allerlei vuurtjes (vaak van vuilnis) probeerden te blussen werden door omstaanders verhinderd om tussenbeide te komen. De préfect van Parijs besloot daarop om de betoging op de Place d'Italie af te gelasten, tot ergernis van de gele hesjes en hun aanhangers. 

De relschoppers bleven ter plekke, en werden ingesloten door een grote politiemacht. De politie zette het waterkanon in en gebruikte veel traangas. Rond half vier vanmiddag waren al zeventig mensen opgepakt. Elders in Parijs verlopen de optochten overwegend rustig, al loopt de spanning ook op de Place de la Bastille op.

Ook vanavond waren er op verschillende plaatsen in Parijs nog confrontaties tussen gele hesjes en ordediensten.

Tientallen vaak kleinere acties op het platteland en in kleinere steden lijken rustig te verlopen. Maar in steden als Nantes, Toulouse en Lyon heeft de politie ook traangas gebruikt en liep de spanning op. 

Bekijk het verslag van het gelehesjesprotest van vandaag in de straten van Parijs uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Verslaggever Frank Renout in Parijs: "Rust is teruggekeerd in de straten van Parijs"

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over de 34-jarige Marianne, die al een jaar lang deelneemt aan het gelehesjesprotest, uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen