Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Alweer alarmerend hoogwater in Venetië, waarom blijft het water maar komen?

Ook vandaag weer is Venetië getroffen door een "supervloed" van 150 centimeter. Sinds woensdag al de derde keer dat een waterstand van anderhalve meter wordt gemeten. Zo'n golf van overstromingen kwam nog niet eerder voor. Wat is er aan de hand? 

Zeventig procent van de stad staat onder water, een tijdlang was het San Marcoplein verboden terrein. Er werd een hoogwaterstand voorspeld van 160 centimeter, omdat de windkracht meeviel is het bij 150 gebleven. Geen ramp deze keer dus, maar toch genoeg om zeventig procent van de historische stad - alweer - onder water te zetten. 

Vier overstromingen in minder dan een week, drie keer een niveau van 1 meter 50 boven het gemiddelde zeeniveau, dat is nog niet eerder gebeurd. Woensdag werd een hoogste stand van 1 meter 87 opgetekend, een niveau dat alleen werd overtroffen door de zondvloed van november 1966. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wat is er aan de hand?

"De overstromingen hebben in de eerste plaats te maken met het slechte weer", zegt Jan Cools van de Universiteit Antwerpen. "Een zeestorm stuwt het water de lagune in vanuit de Adriatische zee en zo de stad in. De overstromingen van de voorbije dagen hebben dus allemaal dezelfde oorzaak, namelijk die stormvloed die bij hoogtij de stad overspoelt." 

Tegen 2100 staat Venetië bijna permanent onder water 

Dr Jan Cools, UAntwerpen

"Maar die overstromingen worden de laatste jaren almaar frequenter, en dat blijft ook zo doorgaan", vreest Jan Cools. "We zitten met een dubbel fenomeen. Ten eerste is er de verzakking van Venetië". De stad is inderdaad sinds de 19de eeuw al zo'n 25 centimeter weggezakt. Dat heeft te maken met menselijk ingrijpen zoals het wegpompen van water, maar is ook het gevolg van de moerassige ondergrond waarop Venetië destijds gebouwd is. 

"Ten tweede", zegt Jan Cools, "is er de klimaatverandering, en de zeespiegel die stijgt. Combineer die twee factoren en je kan alleen maar concluderen dat het in de toekomst nog erger wordt. De verwachting is dat Venetië blijft wegzinken, terwijl het zeewaterpeil zal blijven stijgen. We verwachten dat Venetië tegen 2100 bijna continu onder water staat". 

Kan Mozes helpen?

In Italië groeit intussen ook de kritiek op het Mose-project. (Mose is Mozes in het Italiaans) Dat ligt stil, ten onder gegaan aan corruptie en wanbeleid. Er zijn al grote corruptieprocessen over gevoerd.

Het project met drie drijvende dammen zou de lagune van Venetië bij hoogwater moeten afsluiten van de stormvloed uit de Adriatische zee. De Italiaanse premier Conte zei van de week nog dat de werkzaamheden nu toch "in 2021" klaar zouden moeten zijn.

Burgemeester Brugnaro van Venetië schat de schade van de afgelopen dagen in de stad op meer dan een miljard euro. Maar vandaag leek hij de goede moed niet te verliezen. "Venetianen gaan alleen door de knieën wanneer ze bidden" liet hij op Twitter weten. Met de voeten in het water weliswaar. 

Ondanks de overstromingen gaat het leven in Venetië gewoon door.  Inwoners en toeristen trotseren het water op hun eigen manier. Dat betekent voor sommigen erg originele huwelijksfoto's, erg origineel schoeisel en een selfiedrang die - al dan niet moedwillig - eindigt met wel heel erg natte voeten, zoals u in deze video kunt zien:

Videospeler inladen...

Meest gelezen