De Foyer #10: over verzet tegen asielcentra, het beleid van Maggie De Block en eenzaamheid

Iedere week blikken Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete vanuit de foyer van studio 5 terug op de uitzending van "De Zevende Dag". Dat doen ze met Wouter Dambre, eindredacteur van het programma. In deze podcast bespreken ze samen, fris van de lever, de meest markante momenten uit de afgelopen twee uur. 

De brand in het toekomstig asielcentrum van Bilzen lokte deze week heel wat felle reacties uit in de gemeente zelf en ver daarbuiten. Worden buurtbewoners wel voldoende geïnformeerd voor zo'n centrum er komt?

Annick Ponthier, Kamerlid voor Vlaams Belang en inwoner van Bilzen, vindt alvast van niet.  Ook aan tafel: CD&V-burgemeester van Bilzen Johan Sauwens, Annelies Galand van het buurtcomité tegen het asielcentrum in Zoutleeuw, Hilde Van Gastel van het Rode Kruis en Staf Lasters, inwoner van Arendonk en secretaris van de lokale N-VA-afdeling. In Arendonk is al sinds 2001 een asielcentrum.

Het centrum in Bilzen gaat gewoon open. Als we hieraan toegeven, is het als capituleren.

Maggie De Block (Open VLD)

Als minister voor Asiel en Migratie is Maggie De Block (Open VLD) verantwoordelijk voor het openen van nieuwe asielcentra. Ze veroordeelde de brandstichting deze week hevig en bleef haar beleid verdedigen. 

VRT NWS-gezicht Xavier Taveirne maakte een reeks over eenzaamheid, een probleem waar bijna de helft van alle Vlamingen mee te maken heeft. Hij kwam erover vertellen en nam een van de getuigen uit het programma mee. Miriam Buegnange Mitu is 21 jaar oud en toch eenzaam.  Ook  psychologe Leslie Hodge schoof mee aan, zij  werkt aan een boek over eenzaamheid.

Beluister hier de tiende aflevering van De Foyer:

Meest gelezen