(archieffoto)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VS-president Donald Trump ondergaat onaangekondigd medisch onderzoek: "Alles heel goed (fantastisch!)"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren een onaangekondigd medisch onderzoek ondergaan. Dat nam meer dan twee uur in beslag, maar volgens het Witte Huis en de president zelf is alles in orde. Hij wilde profiteren van "een vrij weekend in Washington" om al enkele onderdelen van zijn jaarlijkse verplichte onderzoek af te werken.

Donald Trump (73) bracht gisteren meer dan 2 uur door in het Walter Reed National Military Medical Center. "Voor medische tests als onderdeel van zijn jaarlijkse medische check-up", laat het Witte Huis weten.

De afspraak stond niet op Trumps publieke agenda, en hij heeft dit jaar al een grondige medische check-up gehad, in februari. Woordvoerster Stephanie Grisham zegt dat de president "inspeelt op een erg druk jaar 2020" (er zijn dan presidentsverkiezingen, red). Hij wilde "profiteren van een vrij weekend in Washington" om al enkele onderdelen van het medisch onderzoek te laten uitvoeren.

President Trump onderging "een snel onderzoek en enkele labotesten", volgens Grisham, zonder te verduidelijken over welke testen het precies ging. "De president blijft gezond en energiek, zonder klachten, zoals ook duidelijk blijkt in zijn herhaalde krachtige optredens voor duizenden Amerikanen, meerdere keren per week." Trump gaf in een tweet aan dat alles "heel goed (fantastisch!" gegaan is.

Het is niet duidelijk waarom het medische bezoek niet vooraf bekendgemaakt was. Trumps fysieke onderzoeken in 2018 en 2019 waren voordien al aangekondigd en stonden ook op zijn openbare agenda.

Obees

Een Amerikaanse president is verplicht zich jaarlijks medisch grondig te laten onderzoeken. Resultaten van dat onderzoek worden ook altijd openbaar gemaakt. Trumps laatste medische check-up, in februari, duurde meer dan 4 uur en er waren 11 artsen bij betrokken.

Trump woog in februari 110 kg. Met een lengte van 1,90 meter levert dat een BMI (body mass index, een van de indicatoren voor overgewicht, red) van 30,4 op. Daarmee zit Trump net over de grens van wat een obees gewicht genoemd wordt. In vergelijking met het begin van zijn ambtstermijn is Trump wel wat in gewicht bijgekomen.

Meest gelezen