2016 Getty Images

"Operatie hoeft niet altijd": ook medicatie kan hartproblemen oplossen, stelt Amerikaans onderzoek

Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt dat patiënten met een hartkwaal die een operatie ondergaan, net zo goed af zijn met alleen medicatie. Als er minder operaties zouden zijn, zou dat in de VS ruim 500 miljoen dollar aan zorgkosten besparen, stellen en schatten de onderzoekers. 

Het onderzoek, dat ook gefinancieerd werd door de Amerikaanse overheid, werd voorgesteld op een bijeenkomst van American Heart Association (AHA) in Philadelphia. 5.179 patiënten met vernauwde slagaders kregen allemaal hartmedicatie en bij de helft werd de vernauwing ook operatief verholpen met een bypass (overbrugging, red.) of een stent (ontplooibaar buisje om slagaders open te houden, red.).

Uit de studie blijkt dat patiënten met ernstige, maar stabiele hartproblemen net zo veel baat hebben bij alleen medicijnen, zoals aspirines en cholesterolverlagers. 

Let wel: De bevindingen zijn niet van toepassing op álle hartpatiënten, bijvoorbeeld zij met vernauwde hoofdkransslagaders. Bovendien stelt leidinggevend onderzoeker Judith Hochman: "Als je een hartaanval hebt, redden stents levens." 

Angst en terughoudendheid bij cardiologen

Momenteel wordt voor alle patiënten met vernauwde slagaders een operatie aanbevolen. "Er is altijd de angst dat als je niet snel iets doet, patiënten een hartaanval krijgen of dood vallen", aldus Hochman.

Volgens haar toont dit onderzoek aan dat zulke operaties zinloos zijn voor patiënten zonder of met milde pijn op de borst. Veel cardiologen blijken echter terughoudend te zijn om de huidige praktijken radicaal te veranderen, omdat patiënten die geholpen worden met stents zich ook meteen beter voelen.

Meest gelezen