Videospeler inladen...

Hongkongse politie belegert actievoerders die zich verschansen in een universiteit

In Hongkong houden protesterende actievoerders al urenlang een brug bezet bij een universiteit, waardoor een belangrijke toegangsweg afgesloten blijft. De betogers eisen meer democratie in Hongkong en minder invloed van China. Het protest in de voormalige Britse kroonkolonie duurt nu al maanden en lijkt de laatste weken alsmaar gewelddadiger te worden.

De ordestrijdkrachten proberen de actievoerders uit het universiteitsgebouw te verdrijven. Ze gebruiken daarbij het waterkanon, maar vuren ook rubberkogels en traangas af. De actievoerders verzetten zich hevig en bekogelen de politie met molotovcocktails. Ze gebruiken katapulten en pijl en boog. Een agent is door een pijl geraakt in het been. Vanavond is een politiewagen in brand geschoten nadat die door een brandbom was geraakt. De politie dreigt met scherp te gaan schieten als de actievoerders zich gewelddadig blijven verzetten. 

Het protest in Hongkong begon al in juni en was aanvankelijk gericht tegen een nieuwe wet die het mogelijk maakte om veroordeelde criminelen uit te leveren aan China. De oppositie beschouwde dit als een poging om het autonome statuut van Hongkong te ondergraven.

Pas na maanden van protest kondigde regeringsleider Carrie Lam aan dat de controversiële wet wordt ingetrokken. Dat was te laat om het protest te smoren, want maanden van betogen en gewelddadige confrontaties met de ordediensten hebben wonden geslagen. De geest lijkt uit de fles en het protest richt zich nu tegen de Hongkongse autoriteiten zelf en tegen de toenemende invloed van China.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen