Videospeler inladen...

Is een online intolerantietest op basis van uw haar betrouwbaar?

Uw DNA, voedselallergieën of zelfs uw stoelgang laten analyseren… Vroeger ging u hiervoor naar de huisarts, nu kunt u het allemaal zelf doen. U vindt op het internet honderden medische zelftests die u kunt bestellen, geleverd aan huis. Maar hoe betrouwbaar zijn die tests? Wat als het resultaat tegenvalt? En hoe zit het met de privacy? Onze reporters Doruntina Islamaj, Imke Courtois en Peter Brems bestelden elk een test en zochten het uit. Vandaag: de intolerantietest op basis van een haarstaal van Doruntina Islamaj.

Er zijn tegenwoordig bedrijven die tegen betaling beweren dat ze op basis van uw haar kunnen onderzoeken of u intoleranties hebt. Anders gezegd: of uw lichaam slecht reageert op bepaalde stoffen. U knipt dan zelf thuis een haarlok af, die u opstuurt met de post.  Zeven tot tien dagen later krijgt u een uitgebreid rapport met informatie over alles waar u intolerant voor zou zijn. 

Wanneer u op Google zoekt naar "allergietest" is het eerste bedrijf dat u tegenkomt Allergy Test Belgium. Dat bedrijf biedt zulke intolerantie-haartesten aan. Het bedrijf is actief in 38 landen en de testen worden uitgevoerd in een laboratorium in het Verenigd Koninkrijk. Ze beloven u met één simpel haarmonster te vertellen welk voedsel u voortaan dient te schrappen.  Zo'n test is overigens niet gratis, kostprijs: 52 euro. 

Vijf keer testen, vijf keer een ander resultaat

VRT NWS-reporter Doruntina Islamaj stuurde vijf keer haar eigen haar op, onder andere namen, en kreeg vijf keer een totaal ander resultaat met nauwelijks overlap. Het rapport gaf verder de meest absurde intoleranties aan. Zo blijkt ze zelfs allergisch voor duivenuitwerpselen. Een ander staal wijst dan weer op een allergie voor rozen. 

Het bedrijf maakt gebruik van zogenoemde bioresonantietechnologie om deze haartest uit te voeren. Dat is een alternatieve geneeswijze waarbij trillende machines allerlei klachten zouden oplossen. Het is een pseudowetenschappelijke methode. Ook het bedrijf bevestigde aan VRT NWS dat deze methode niet-wetenschappelijk en niet-reproduceerbaar is.

Verschil allergie en intolerantie

Veel van deze bedrijven gebruiken de begrippen intolerantie en allergie door elkaar. Het is zeer belangrijk om een verschil te maken tussen intolerantie en allergie. Een voedselallergie is een specifieke reactie van uw immuunsysteem waardoor uw lichaam slecht reageert op bepaalde voeding. De symptomen treden snel na het innemen van het voedsel op en kunnen zelfs levensbedreigend zijn. Dit komt doordat uw lichaam bepaalde antistoffen – in jargon: ‘IgE-moleculen’ – aanmaakt, die op hun beurt binden met de voeding. Dat zorgt voor een allergische reactie.

Voor de echte voedselallergieën kan u allergietesten doen: een bloedtest of een huidpriktest, waarbij een arts de voeding in uw huid prikt en na een kwartier afleest of u een allergische reactie krijgt op uw huid. U kunt ook een voedselprovocatietest doen, waarbij de voeding onder medische begeleiding wordt gegeten.

Er bestaan wetenschappelijk onderbouwde en betrouwbare tests voor voedselallergieën en gluten-,  lactose-  en fructose-intolerantie, maar niet voor andere voedselintoleranties.

Bij voedselintoleranties speelt het afweersysteem geen rol. Ze veroorzaken klachten die soms pas enkele dagen later merkbaar zijn, zoals een opgeblazen gevoel, moeilijkheden met de spijsvertering, winderigheid.  

Voedselintoleranties meten is ingewikkelder. Oorzaak-gevolg vaststellen is niet altijd makkelijk. De enige wetenschappelijke manier om een voedselintolerantie vast te stellen, los van gluten, lactose en fructose, is een eliminatiedieet. Dan eet u dertig dagen lang zeer strikt en herintroduceert u na die periode een voor een de mogelijke voeding waarop u zou kunnen reageren.

Maar er zitten haken en ogen aan: anders dan de voedselprovocatietest voor allergieën, is dit een subjectieve test, waarbij u zelf weet welk middel u toevoegt. En als u al verwacht daar nadelen van te ondervinden, kan het zijn dat u daardoor die nadelen ook eerder waarneemt.

De explosie aan zelftesten die u online kan vinden, spelen gretig in op deze moeilijkheid en willen ons graag doen geloven dat zij wél een hapklare oplossing hebben. Wanneer u twijfels hebt of u allergisch of intolerant bent: contacteer dan uw huisarts. 

Een uitgebreidere versie van dit artikel verscheen eerder op de website van De Correspondent en kan u hier lezen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen