Facebook/Steve Lindberg

"Kans van 1 op 1 miljoen": hert torst gewei met 3 takken in Michigan

Een Amerikaanse amateurfotograaf slaagde er vorige week in om een uiterst zeldzaam iets vast te leggen: een hert met een gewei dat niet uit twee takken bestaat, maar uit drie. "Ik zat daar en ik dacht, dit heb ik nog nooit gezien", zegt Steve Lindberg. De foto's worden massaal becommentarieerd én in twijfel getrokken op Facebook. Maar ze zijn echt, zegt Lindberg, en hij wordt daarin bijgetreden door een expert. "De kans dat je een dergelijk exemplaar tegenkomt, is 1 op 1 miljoen."

Steve Lindberg (75) is een voormalig Amerikaans parlementslid uit Marquette, in de staat Michigan. Sinds zijn pensioen eind 2012 post hij elke dag een foto op zijn Facebookpagina van de pracht en praal van de natuur in zijn thuisstaat. Ook afgelopen zondag trok hij er zo op uit om zijn foto van de dag te maken.

Lindberg koesterde niet al te veel verwachtingen omdat een scherpe winterprik veel dieren naar warmere oorden had gedreven. Hij was blij toen hij een otter spotte die een vis aan het eten was op het ijs. "Ik dacht, oké dan, ik heb mijn foto", vertelt hij aan de Britse omroep BBC, en hij begon aan de terugtocht naar zijn auto, samen met zijn hond.

Maar toen merkte hij tussen de bomen een hert op dat er wat vreemd uitzag. "Ik heb al duizenden foto's van een witstaarthert, maar ik zag meteen dat dit exemplaar heel ongewoon was... Hij had zo'n rommelig bundeltje takken op zijn hoofd."

Hij nam een paar foto's en reed naar huis. Pas toen hij de foto's op zijn computer laadde, merkte hij iets op. "Ik zat daar en ik dacht, 'wacht eens even even, dit dier heeft drie takken in zijn gewei!' Ik had nog nooit zoiets gezien."

"Zijn die foto's wel echt?"

Lindberg postte de foto op Facebook en verwachtte "misschien een 100-tal likes en een paar commentaren." Maar de foto nam al snel een hoge vlucht, werd intussen al 3.700 keer gedeeld en kreeg meer dan 700 opmerkingen van mensen die geïntrigeerd waren en de foto's probeerden te analyseren.

Niet alle reacties waren postief en velen trokken in twijfel of de foto's van het hert wel écht waren. Lindberg publiceerde enkele extra foto's onder reacties van twijfelaars die dachten dat hij de beelden bewerkt had. Maar hij gaf het al snel op. Dinsdag plaatste hij een nieuwe post op Facebook, "om elk gerucht over Photoshop van de baan te vegen."

Facebook/Steve Lindberg

"Kans van 1 op 1 miljoen"

Volgens Lindberg zijn de foto's authentiek. Ook dierenarts Steve Edwards, voorzitter bij de Michigan Veterinary Medical Association en expert in grote dieren, twijfelt niet aan de echtheid. "Een normaal, gezond, goed uitziend hert", zegt hij aan de krant Detroit Free Press. Maar inderdaad, langs een kant zijn er twee takken in plaats van één."

Volgens Edwards komt een gewei met drie takken zelden voor. "Ik heb er zelf nog nooit een gezien en ik heb er nog nooit van gehoord." Volgens hem heb je "een kans van 1 op 1 miljoen" dat je een hert met zo'n gewei tegenkomt. "Vermoedelijk ontstaat zoiets nog voor de geboorte, als het hert nog een embryo is, en de basis waaruit een tak van het gewei groeit, opsplitst. Maar het kan ook later ontstaan, als die basis op de een of andere manier beschadigd wordt, waardoor hij in tweeën splitst."

"Groenere weiden opgezocht"

Steve Lindberg maakte de foto vijf dagen voor het begin van het jachtseizoen. Hij was zelf vroeger een notoir jager, maar is daarmee gestopt sinds hij zijn oude hobby fotografie weer opgenomen heeft. Fotograferen lijkt wel wat op jagen, zegt hij. Hij verkiest naar eigen zeggen om met een camera plaatjes van dieren te schieten, in plaats van met een geweer dieren letterlijk af te schieten.

Lindberg wil de exacte locatie van waar hij het zeldzame hert gezien heeft, niet bekendmaken, om het dier te beschermen. En het hert zelf "heeft ook groenere weiden opgezocht", zegt Lindberg, "want toen ik een dag later de plek opzocht waar ik het hert zag, was het verdwenen."

Meest gelezen