Waarom is uiterst rechts zo populair bij jongeren in de Westhoek? YouTube-reeks "Labels" zoekt antwoorden

In de YouTubereeks "Labels" van VRT NWS gaat reporter Yassine Atari (23) op zoek naar jongeren die een "label" opgekleefd krijgen. In de tweede aflevering zakt hij voor het eerst in zijn leven naar de Westhoek af en ontmoet er jongeren die voor het eerst voor uiterst rechts hebben gestemd.

Bij de verkiezingen van 26 mei won Vlaams Belang fors in de Westhoek. In steden zoals Houthulst en Staden is het Vlaams Belang de grootste partij. En in Diksmuide steeg de partij naar 20,8 procent.

In de stad aan de IJzer ontmoet Yassine de 26-jarige vrachtwagenchauffeur Arnaud. Hij loopt niet hoog op met de klimaatspijbelaars en is uitgesproken conservatief. Hij houdt hartstochtelijk van de Westhoek en van zijn tradities. De traditionele Vlaamse trouwfeesten waar hij vaak als dj optreedt, zijn daar een voorbeeld van.

In Staden, zo’n 15 kilometer verderop, spreekt Yassine met  Lynyrd. Voor deze 21-jarige bouwvakker is het Vlaams Belang de enige partij die opkomt voor de kleine man. Lynyrd werkt als bekister en vreest dat hij het zware werk niet aankan tot hij op z’n 67e met pensioen kan.

Lynyrd vindt het ook belangrijk om een huis te kunnen kopen. De afschaffing van de woonbonus maakt hem ongerust. De moeder van Lynyrd stemt PVDA en gruwt van de Vlaams Belang-standpunten over migratie en strengere justitie. 

Samen praten ze over hun partijkeuze. Yassine luistert naar hun ongerustheid over de toekomst, hun angst voor de migratieproblematiek en hun diepgewortelde fierheid op hun “Westhoekidentiteit”.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van "Labels":

Meest gelezen