Videospeler inladen...

Maggie De Block (Open VLD) neemt uitgestoken hand van Theo Francken (N-VA) aan om gezinshereniging strenger te maken

N-VA-Kamerlid Theo Francken heeft in “De zevende dag” de hand uitgestoken naar minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) om de regels voor gezinshereniging strenger te maken. De minister heeft aangekondigd dat haar partij het wetsvoorstel van Francken zal steunen, maar merkt op dat de maatregel er misschien al geweest was, als de N-VA vorig jaar niet uit de regering was gestapt.

Naar aanleiding van de brand in het asielopvangcentrum in Bilzen, werden vanochtend minister van Asiel en Migratie Maggie De Block en haar voorganger Theo Francken aan het woord gelaten over de asielproblematiek.

Zoals Francken eerder al zei, erkende De Block dat er dit moment een nieuwe asielcrisis is. Vorige maand werden er bijna 3.000 asielaanvragen ingediend. Het cijfer is lang niet te vergelijken met de 5.000 aanvragen die er in 2015 maandelijks werden ingediend, maar er is opnieuw een stijgende tendens.  (Lees verder onder de grafiek.)

“Wij zien in heel Europa dat er meer en meer mensen naar ons komen”, zegt De Block, maar de minister ontkent dat dit alleen in België een probleem is. Ze merkt wel op dat België een specifiek probleem heeft: “10 procent van de mensen die bij ons asiel aanvragen, hebben al procedures doorlopen, zijn geweigerd en proberen daarom voor elk van hun kinderen een aanvraag in te dienen.”

Badputje

Om hier paal en perk aan te stellen, heeft Kamerlid Theo Francken onlangs een wetsvoorstel (pdf) ingediend. Het probleem is namelijk dat België op het vlak van de zogenoemde gezinshereniging minder streng is dan de ons omringende landen, die de regels op dit vlak strenger hebben gemaakt. 

Francken legt uit: “Als een Syriër nu aankomt in Brussel, asiel aanvraagt, en erkend wordt als vluchteling, kan hij na een aantal maanden zijn familie laten overkomen. Dat kan met minimale voorwaarden tijdens de eerste twaalf maanden nadat hij erkend is als vluchteling.”

“We kunnen dat herleiden naar drie maanden. Duitsland heeft dat gedaan, Frankrijk heeft dat gedaan, Nederland heeft dat gedaan.  Ik heb een wetsvoorstel ingediend zodat we niet langer het putje van het bad zijn op het vlak van gezinshereniging voor asielzoekers en vluchtelingen.”

Bekijk hier het volledige gesprek met Theo Francken in "De zevende dag" en lees eronder verder: 

Videospeler inladen...

Francken hoopt dat zijn wetsvoorstel vanuit de oppositie de steun krijgt van een meerderheid in het parlement. Die steun zal hij alvast krijgen van de liberalen, waarmee de N-VA tot vorig jaar in de regering zat.

Maggie De Block herinnert er in een reactie fijntjes aan dat de verstrenging van de regels, die Francken voorstelt, al goedgekeurd was toen de N-VA vorig jaar nog in de regering zat. Het moest enkel nog geformaliseerd worden.

“Als de N-VA niet uit de regering was gestapt, was die maatregel er misschien al geweest”, zegt De Block nu. “Hij (Francken, red.) legt het nu opnieuw op tafel en nu is het aan het parlement."

"We hebben dat vorige keer gesteund en steunen dat dit keer ook, want in andere landen zijn de regels strenger geworden”, ziet ook de Block. “Kijk naar de Scandinavische landen, die zijn enorm verstrengd, en de golf van vluchtelingen die anders naar die landen gaat, buigt nu af naar de rest van Europa. “

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Maggie De Block in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

De Block en Francken waren te gast in "De zevende dag" naar aanleiding van de brand in het beoogde asielzoekerscentrum in Bilzen, in Limburg.

De minister zei dat het niet meer realistisch is dat de opvang dit jaar nog zal opengaan, maar ze is vastberaden om het centrum, mogelijk in januari, open te laten gaan. Intussen moet wel een andere plek gevonden worden voor de 130 mensen die in Bilzen opgevangen zouden worden.

In "De zevende dag" werd ook een uitgebreid debat gehouden over Bilzen. Dat kan u hieronder bekijken met daaronder het verslag in "Het journaal.": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen