Prins Andrew tijdens de ASEAN-top in Bangkok begin november

Britse prins Andrew ontkent aanranding in "tenenkrommend" interview: "Ik zat in een pizzarestaurant"

Het BBC-interview van de Britse prins Andrew dat gisteravond uitgezonden werd, doet stof opwaaien in de Britse pers en op sociale media. De prins geeft meer uitleg over zijn banden met de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen, en over beschuldigingen van misbruik door een van Epsteins slachtoffers. Prins Andrew ontkent dat, op een volgens velen tenenkrullende manier.

Gisteren verspreidde de BBC al fragmenten van het interview van  journaliste Emily Maitlis met prins Andrew. Daarin sprak hij over zijn banden met de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, die verdacht werd van seksueel misbruik van minderjarige meisjes.

Sinds het uitbreken van het Epstein-schandaal ligt prins Andrew onder vuur. Niet alleen vanwege zijn vriendschap met Epstein, maar ook omdat een van diens slachtoffers prins Andrew beschuldigt van aanranding.

In de al vrijgegeven fragmenten zei Andrew dat hij zich de ontmoeting met de vrouw in kwestie niet kan herinneren. Het volledige interview is gisteravond uitgezonden op in "Newsnight" op BBC 2 en intussen te bekijken via YouTube. Prins Andrew geeft er meer details over de beschuldigingen van de Amerikaanse, maar de prins maakt een warrige indruk, het interview is bij momenten tenenkrullend, en het roept bovendien meer vragen op dan dat het antwoorden biedt, is de teneur in de Britse pers.

Waarover gaat het?

De Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein (66) stierf afgelopen zomer in de cel. Hij zat in voorarrest op verdenking van mensenhandel en seksueel misbruik van heel jonge meisjes in zijn huizen in New York, Florida en de Caraïben. Epstein was een notoir figuur, vooral bekend door zijn rijkdom en connecties in de hoogste kringen. Hij ging om met de rijken en machtigen der aarde en mocht prins Andrew, de tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth, tot zijn kennissenkring rekenen.

In augustus kwamen verschillende slachtoffers van Epstein aan het woord tijdens een hoorzitting in New York. Een van hen was Virgina Giuffre (35). Zij maakte melding van "ongepast gedrag" door prins Andrew. Ze zou tussen 2001 en 2002 als 17-jarige op drie gelegenheden gedwongen zijn om seks te hebben met de prins, in Londen, in New York en op een privé-eiland van Epstein in de Caraïben.

Buckingham Palace ontkende de aantijgingen van Giuffre toen, en prins Andrew verspreidde een mededeling waarin hij zei "geschokt" te zijn door de berichten over Epstein. "Zijne koninklijke hoogheid verwerpt het uitbuiten van mensen en de suggestie dat hij dat zou goedkeuren, eraan deelnemen of het zou aanmoedigen, is weerzinwekkend."

Misbruik? "Veel dingen in het verhaal kloppen niet"

In "Newsnight" ging prins Andrew uitgebreid in op de beschuldigingen van Virginia Giuffre. Beschuldigingen die hij categoriek ontkent, en hij haalt tal van redenen aan waarom ze volgens hem niet kloppen.

De eerste keer dat het misbruik volgens Giuffre plaatsgevonden zou hebben, was in 2001 in Londen, toen ze 17 was. Zij en de prins zouden eerst samen gedineerd hebben, vervolgens zou het richting een nachtclub gegaan zijn waar de prins haar dronken heeft gevoerd. Om te eindigen in het huis van Ghislaine Maxwell, de toenmalige partner van Jeffrey Epstein en een vriendin van prins Andrew. Daar zou de prins seks met haar gehad hebben.

Ik was niet in dat huis in Londen, ik was met mijn dochter naar een pizzarestaurant. Daar kom ik niet vaak, dus daarom heb ik dat zo goed onthouden.

Prins Andrew

Volgens prins Andrew "zijn er heel wat elementen in dat verhaal die niet kloppen." De datum bijvoorbeeld, 10 maart 2001. Hij zegt dat hij toen met zijn dochter Beatrice in de vooravond naar een feestje in een pizzarestaurant gegaan was en daarna 's avonds gewoon thuis was gebleven voor de kinderen. "Naar een pizzarestaurant gaan is heel ongebruikelijk voor mij, daarom herinner ik het mij zo goed."

Ook kan het volgens hem niet kloppen dat hij haar in de Londense nachtclub dronken zou hebben gevoerd. "Ik drink niet. Ik denk niet dat ik ooit alcohol gekocht heb bij mijn bezoeken aan die nachtclub." Giuffre herinnert zich ook dat prins Andrew op dat moment hevig aan het zweten was. "Maar ik heb een specifieke medische aandoening waardoor ik niet kán zweten. Of dat kon ik toch niet op dat moment. Een gevolg van een overdosis adrenaline tijdens mijn missie in de Falkland-oorlog. Pas sinds kort ben ik weer in staat om te zweten."

"Foto van een foto van een foto"

Wat prins Andrew in het Londense verhaal het meest in opspraak brengt, is een foto uit gerechtsdocumenten waarin hij de jonge Giuffre omarmt, met op de achtergrond Ghislaine Maxwell. Die foto verklaart de Britse prins als volgt:

  • "Ik herinner me niet dat ik naar boven ben gegaan in dat huis. Ik heb hier absoluut geen herinnering van."
  • Er is onderzocht of de foto fake is, "maar dat heeft niets opgeleverd omdat het een foto van een foto van een foto is".
  • "Ik ben op die foto niet gekleed zoals anders als ik in Londen ben, hier draag ik vrijetijdskledij, terwijl ik altijd een pak en das draag."
  • "Mijn hand om haar middel, we kunnen niet zeker zijn of dat mijn hand is of niet."
  • "Het is me een raadsel hoe deze foto verklaard kan worden."

Over de beschuldigingen van misbruik in het huis van Epstein in New York zegt prins Andrew dat hij op dat moment wel in de Verenigde Staten was, maar niet in het huis van Epstein. En over het misbruik op het privé-eiland in de Caraïben luidt het: "Absoluut niet."

Ontmoetingen met Epstein

Ook zijn banden met Jeffrey Epstein kwamen aan bod. Volgens prins Andrew gaat het "een beetje ver" om het een dichte vriendschap te noemen, ze zagen elkaar maximaal drie keer per jaar. Hij verbleef op Epsteins privé-eiland, bezocht zijn verblijf in Florida en reisde met zijn privévliegtuig, maar zijn bezoeken hadden "absoluut niks te maken met feesten". Prins Andrew wilde meer leren over "de internationale handelswereld" en zijn contact met zakenman Epstein was daarin een hulpmiddel. In die periode was Andrew handelsgezant voor het Britse bedrijfsleven in New York.

In mei 2006 werd voor de eerste keer een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Jeffrey Epstein voor aanranding van een minderjarige.  In juli van dat jaar nodigde prins Andrew hem uit voor het 18e verjaardagsfeest van zijn dochter Beatrice. "Ik was daar op dat moment niet van op de hoogte", zegt prins Andrew nu. Later dat jaar verbrak hij het contact met Epstein.

In 2008 werd Epstein veroordeeld, in juli 2010 kwam hij weer vrij. En in december 2010 bracht prins Andrew een bezoek aan Epstein in New York. Daar waren eerder al beelden van opgedoken. Ook hiervoor kreeg en krijgt prins Andrew commentaar: waarom zocht hij contact met een man die veroordeeld is voor misbruik van minderjarigen?

"Ik ging daar naartoe met als enige doel om Epstein te vertellen dat het ongepast was voor ons om samen gezien te worden, nu hij veroordeeld was", is het antwoord. "Om dat per telefoon te doen, dat zou chicken (laf, red) geweest zijn, en hij is bij momenten "te eervol". Dus, zegt prins Andrew, deed hij "het verkeerde ding om de juiste redenen."

Hij logeerde enkele dagen bij Epstein "omdat dat een handige plaats was om te blijven", maar daar is hij in de fout gegaan. Want ja, erkent prins Andrew, "met al het inzicht dat mensen achteraf over bepaalde situaties krijgen, was het zeker de verkeerde beslissing om dan in Epsteins residentie in New York te verblijven."

Ik bezocht Epstein in 2010 om hem persoonlijk te zeggen dat contact na zijn veroordeling ongepast was. Om dat per telefoon te doen, dat zou laf geweest en ik ben soms te eervol."

Prins Andrew legt uit waarom hij bij Epstein in New York verbleef na diens gevangenisstraf voor misbruik

"Ik ben te beleefd"

Prins Andrew heeft spijt van zijn bezoek aan Epstein in 2010, maar op die uitspraak na was er weinig te merken van verontschuldigingen of berouw. De vriendschap met Jeffrey Epstein betreurt hij niet. "Want die leverde toch ook wel enkele gunstige voordelen op."

Op een bepaald moment in het interview zegt hij. "Betreur ik het dat Epstein zich op een nogal onbetamelijke manier gedragen heeft? Ja." Journaliste Emily Maitlis reageert op die beschrijving, noemt Epstein een veroordeelde seksuele delinquent. "Ja, sorry, ik ben te beleefd", reageert prins Andrew vergoelijkend.

Advocaat: "Hij zou beter met het gerecht praten"

In de Britse pers en op sociale media wordt niet bepaald positief gereageerd op het interview. Hij lijkt geen spijt te betuigen en er worden vragen gesteld bij de verklaringen die hij geeft over de beschuldigingen van misbruik door Virginia Giuffre.

Jack Scarola, een van de advocaten van Virginia Giuffre, zegt aan de Britse krant Daily Mail dat prins Andrew beter zou spreken met het gerecht over de hele zaak, in plaats van een interview te geven aan de media. Volgens Scarola heeft de Britse prins meermaals zijn uitnodigingen om een verklaring onder eed af te leggen, geweigerd.

Meest gelezen