Video player inladen...

Rokers, opgelet: je peuk op de grond gooien kan je in Brussel duur te staan komen

De Stad Brussel verhoogt vanaf volgend jaar de sancties voor rokers die zomaar een peuk op straat gooien. De heffing wordt verviervoudigd van 50 tot 200 euro. Tegelijk heeft de bevoegde schepen Zoubida Jellab (Ecolo) een sensibiliseringscampagne opgestart: er worden draagbare asbakken uitgedeeld en er komen meer vuilnisbakken voor sigaretten, vooral aan bus- en tramhaltes. Daarnaast wordt het aantal toeziende ambtenaren verhoogd van 6 naar 9.

"30 procent van het afval dat onze straatvegers opruimen, bestaat uit peuken", zegt Zoubida Jellab aan de Franstalige omroep RTBF. Niet alleen ontsieren al die peuken het straatbeeld, ze zijn ook bijzonder slecht voor het leefmilieu. Sigarettenpeuken bevatten honderden chemicaliën, verontreinigen de zeeën en breken erg traag af.

"We willen hiermee niet de stadskas spijzen, maar vooral de rokers sensibiliseren", zegt Jellab. 

Voor wie het nog niet wist: wie in Brussel door de politie wordt betrapt op het weggooien van een peuk, riskeert vandaag al een administratieve boete tot 350 euro. Als de overtreding wordt vastgesteld door een van de bevoegde ambtenaren wordt dat dus 200 in plaats van 50 euro.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen