Van stoofvlees met friet tot scampi diabolique: Jeroen Meus over populairste recepten bij 2.000e "Dagelijkse kost" 

Elke dag tovert Jeroen Meus in "Dagelijkse kost" een nieuw gerecht op tafel. Vanavond doet hij dat voor de 2.000e keer. Het wordt een feestaflevering met balletjes met krieken en verse boter. De afgelopen negen jaar werden alle recepten uit "Dagelijkse kost" verzameld op de website van Eén. De populairste gerechten zijn daar stoofvlees met friet, lasagne, spaghetti bolognaise, spaghetti carbonara en scampi diabolique. "Ongelofelijk", zegt Meus, die gepassioneerd over zijn recepten vertelt. 

Een recept dat in "Dagelijkse kost" komt, moet in de eerste plaats lekker zijn. "Ik probeer het zo makkelijk mogelijk te maken, maar het moet nog altijd aanleunen bij mijn vakmanschap", zegt Meus. "Mensen denken vaak, hoe simpeler hoe beter, maar daar ga ik niet mee akkoord. Het moet nog altijd goed zijn. Het moet lekker zijn, haalbaar en betaalbaar. De ingrediënten moeten top zijn en in het seizoen."

"Ik probeer er ook op te letten om zoveel mogelijk lokale producten te gebruiken. Ik vind het tof dat iedereen granaatappels en avocado's eet, maar dat moet toch van ver komen. Ik maak natuurlijk elke dag eten, dat er af en toe eens een mango of een ananas of een boontje insluipt als het nog geen seizoen is, dat kan eens gebeuren. Maar de tomaten zullen toch efkes moeten wachten nu."

In de toekomst gaan we wel meer recepten hernemen. We hebben nu een jonger publiek en die willen ook wel eens zien hoe je witloof in de oven maakt.

Meus maakt elke keer iets anders in "Dagelijkse kost". "Ik weet nog alles wat ik gemaakt hebt", zegt hij. "Het zal mij niet snel overkomen dat ik iets twee keer maak, zonder dat ik het doorheb. Het is één keer gebeurd. Toen zijn we het gaan opzoeken en hebben we het recept aangepast." Hij maakt wel varianten van recepten, zoals verschillende soorten broodpudding. 

"In de toekomst gaan we wel meer recepten hernemen", zegt hij. "We hebben nu een jonger publiek, dat we proberen aan te spreken en die willen ook wel eens zien hoe je witloof in de oven maakt. Het is ondertussen tien jaar geleden dat ik dat gemaakt heb."

Witloof in de oven met kaas en ham is toevallig het lievelingsgerecht van Meus, maar het staat niet in de top vijf van de populairste recepten. 

1. Stoofvlees met friet

Het populairste recept is met voorsprong stoofvlees met frieten. Begin 2015 werd het recept naar aanleiding van de vijfde verjaardag van "Dagelijkse kost" uitgeroepen tot Vlaamse klassieker. "En dat is het nog steeds", zegt Jeroen Meus. "Als ik Instagramberichten krijg van mensen die aan het koken zijn, zit daar heel vaak een foto bij met als commentaar "Het stoofvlees staat op", dus ik besef dat het heel populair is."

Het geheim achter een goede stoofvlees-friet? "Goed vlees, liefde en als belangrijkste ingrediënt: tijd. Je hebt daar niet zoveel werk aan, maar dat moet wel rustig kunnen sudderen. Dat mag rustig zijn tijd krijgen en je maakt het liefst een dagje op voorhand."

Videospeler inladen...

2. Lasagne

Ook lasagne is een makkelijk recept dat vooral tijd vraagt. Het is voor Meus een typisch voorbeeld van comfort food. "Dat blijft toch heel populair, ook al eten en leven we nu anders. Als het er echt op aankomt, als je moet kiezen, kiest iedereen toch iets wat gemakkelijk binnengeraakt, iets comfortfood­achtigs." De inspiratie voor dit recept haalde Meus bij zijn schoonmoeder. 

Videospeler inladen...

3. Spaghetti bolognaise

Spaghetti bolognaise is iets wat iedereen kent, maar waar toch veel discussie over gevoerd wordt. Wat mag er in en wat niet? "Ik denk dat veel jonge mensen die misschien voor het eerst iets klaarmaken, beginnen met een spaghetti en dan bij ons terechtkomen", zegt Meus. "Je kunt dit maken volgens de authentieke receptuur, al ragù, maar dit recept is eigenlijk spaghetti met groentesaus en gehakt. Het is gebaseerd op de spaghetti van mijn vader. Die is al jaren onklopbaar. Mijn vader is een heel goede kok."

Videospeler inladen...

4. Spaghetti alla carbonara

Dat het recept voor spaghetti alla carbonara zoveel geraadpleegd wordt, verbaast Jeroen Meus wel. "Ik heb dit recept geleerd van twee Italiaanse mama's tijdens "Plat préféré" (het Canvas-programma waarin Meus de lievelingsgerechten maakte van bekende personen, red)." Dit was het favoriete gerecht van de Italiaanse tenor Luciano Pavarotti. Veel mensen bereiden het gerecht met room, maar die is hier vervangen door boter, omdat dit authentieker is. 

Videospeler inladen...

5. Scampi diabolique

Een ander verrassend gerecht in de top vijf is scampi diabolique. "Scampi diabolique hebben we voor het eerst gemaakt in 2010, zoals het toen meest gegeten werd: rijst, een hoop saus en scampi. We hebben dit onlangs hernomen en dan merk ik dat we nu toch anders eten. Als je nu een varkenskotelet maakt met wortelstoemp, dan mag daar voor mij nog wat witloof bij of wat broccoli. Gewoon stoemp met vlees ben ik toch wat ontgroeid." 

Videospeler inladen...

Intro "Dagelijkse kost" wordt single ten voordele van Warmste Week

Voor de feestaflevering vanavond maakt Jeroen Meus balletjes met krieken en verse boter voor zijn gasten, geserveerd met bruin brood. "Voor mij hoeft een feest nooit speciaal of exuberant te zijn", zegt Meus. "Zolang het maar met goed volk is en gezellig." Taart mag uiteraard ook niet ontbreken. Daarvoor zorgt presentator Dieter Coppens, die namens Eén de volledige ploeg komt feliciteren. 

Andere gasten zijn de bandleden van The Me in You die de begintune van het programma maakten. Die tune hebben ze nu herwerkt tot een single die verkocht zal worden ten voordele van de Warmste Week. De opbrengst van "Out of the blue" gaat volledig naar de vzw Stop Darmkanker. Op 17 december geeft The Me in You ook een benefietconcert in Bierbeek. 

Klik hier om de single te beluisteren.

 Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

De 2.000e aflevering van "Dagelijkse kost" is vanavond om 18.15 uur te zien op Eén.

Meest gelezen