Videospeler inladen...

WWF: “Zonder dringende actie is de Afrikaanse olifant over 20 jaar verdwenen”

Het Wereldnatuurfonds (WWF) start een fondsenwervings­campagne om de Afrikaanse olifant te redden van de ondergang. Het dier is gewild om zijn slagtanden en wordt daarom intensief bejaagd. In die mate zelfs dat het over 20 jaar verdwenen zal zijn, zegt het WWF.

“Om de 25 minuten sterft een olifant, afgeslacht voor zijn slagtanden”, zo schrijft het WWF in een persbericht. Die slagtanden bestaan uit ivoor en daar bestaat een lucratieve markt voor. Hoewel de handel in ivoor grotendeels verboden is, wordt er jaarlijks nog altijd voor miljoenen dollars verhandeld. Het ivoor eindigt als decoratieobject of wordt gebruikt in traditionele geneeskunde.  

 De olifanten worden meestal gedood door stropers. “Zij gebruiken vaak kalasjnikov-machinegeweren of vergiftigde pijlen”, zegt Pauwel De Wachter, die in West-Afrika veldcoördinator van het WWF is. “Die doen het dier pijn, maar doden het niet onmiddellijk. Zodra de olifant op de grond ligt, snijden de stropers de pezen door om het dier te immobiliseren. Daarna snijden ze de slurf af, zodat de olifant sneller leegbloedt.”’

Stropers snijden de slurf af, zodat de olifant sneller leegbloedt.

Pauwel De Wachter, WWF-veldcoördinator in West-Afrika

Het WWF heeft van de strijd voor het behoud van de Afrikaanse olifant een prioriteit gemaakt. De organisatie wijst erop dat het dier niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook een belangrijke rol heeft in het ecosysteem. Ze brengen bijvoorbeeld zaden over, wat de rijkdom aan planten bevordert.  

Het geld dat het WWF inzamelt, gaat naar projecten in Malawi en Zambia. Via o.m. bewustmakingscampagnes probeert de organisatie er stroperij tegen te gaan. Ook helpt het WWF er olifanten opnieuw te introduceren in natuurparken.   

Bekijk hier de reportage van ons jeugdjournaal "Karrewiet":

Videospeler inladen...

Meest gelezen