Videospeler inladen...

Miniatuurboekje van schrijfster Charlotte Brontë keert terug naar huis 

Een handgeschreven miniatuurboekje ter grootte van een luciferdoosje van schrijfster Charlotte Brontë is in Parijs geveild. Het Brontëmuseum in Engeland heeft het - dankzij crowdfunding en de steun van enkele bekende schrijvers en acteurs - eindelijk te pakken. Voor 780.000 euro.

Charlotte Brontë, de oudste van de drie gezusters Brontë, is bekend van haar roman "Jane Eyre". Haar verblijf in een Brusselse kostschool leverde inspiratie voor de verhalen "Villette" en "The professor". 

Toen ze amper 14 was, schreef ze zes kleine boekjes vol verhalen, bedoeld voor haar speelgoedsoldaatjes in een denkbeeldige "Glazen stad". Het zijn unieke exemplaren, in het handschrift van Charlotte. Eén boekje is verloren gegaan, vier zijn al in het bezit van het Brontë Parsonage Museum in het Engelse Haworth. 

Een zesde boekje is nu geveild in Parijs. Het is amper 35 op 61 millimeter groot, telt 20 bladzijden en bevat drie piepklein geschreven verhaaltjes; vermoedelijk was het boekje zo klein om het te kunnen verbergen voor de vader van Charlotte Brontë. Ze werkte het af in augustus 1830; het is dus bijna 190 jaar oud.

Het miniboekje is voor 780.000 euro verkocht bij Drouot in Parijs (afgehamerd op 600.000 euro + kosten). De koper is het Brontë Parsonage Museum museum, gevestigd in het huis waar de Brontës woonden. "Charlottes "Little Book" is coming home", tweette het museum.

Lees verder onder de tweets:

Het Parsonage Museum greep al eens naast dat zesde boekje, toen het in 2011 werd verkocht aan een schimmige investeringsmaatschappij. Nu kwam het opnieuw op de markt en het museum zette de grote middelen in om het te pakken te krijgen en "naar huis te brengen". Een crowdfundingactie werd op het getouw gezet waarop meer dan 1.000 mensen intekenden. 

Bij hen grote namen: actrice dame Judi Dench (foto onderaan), die ook de Brontë Society voorzit. Ze noemt deze kleine boekjes  een "magische deur naar de verbeeldingswereld waarin de zussen leefden". Ze wijzen er ook op dat Charlotte de ambitie had om later boeken te publiceren. Een passage uit het kleine boekjes zou trouwens verwijzen naar een scene in "Jane Eyre", dat Charlotte 17 jaar later uitbracht.

Bekijk hier beelden van de veiling van het opmerkelijke boekje (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook schrijfsters Jacqueline Wilson (bekend van "Tracey Beaker") en Tracy Chevalier ("Girl with the pearl earring") hebben financieel bijdragen.  

Charlotte is de zus van Emily Brontë, die "Wuthering Heights" schreef. Een derde zus, Anne, schreef ook en broer Branwell schilderde.

Meest gelezen