Videospeler inladen...

Jonathan Holslag: "Als je in het reine wil blijven met je waarden, is een handelsmissie naar China nu geen goede zet"

630 Belgische bedrijven en instellingen reizen momenteel door China om daar Chinese handelspartners te zoeken. Ze worden begeleid door prinses Astrid en 5 ministers en staatssecretarissen uit verschillende regeringen in ons land. Maar heeft zo’n grote handelsmissie naar China wel nut, en is de timing wel goed gekozen, nu in Hongkong het protest tegen de invloed van China escaleert? China-kenner Jonathan Holslag heeft zo zijn bedenkingen.

Jonathan Holslag is hoogleraar Internationale betrekkingen en China-kenner aan de VUB. In “De afspraak” op Canvas mocht hij zijn licht laten schijnen op de handelsmissie naar het land. Over de timing van de missie was hij genuanceerd: “Zo’n missie wordt 2, 3 jaar op voorhand vastgelegd. Al die kmo’s hebben daar ontzettend naar uitgekeken. Dus die kan je niet zomaar afblazen. Maar als je in het reine wil blijven met je eigen waarden, is zo’n handelsmissie op dit moment geen goede zet.” 

Holslag verwees daarmee naar de gebeurtenissen in Hongkong, maar ook naar de manier waarop China zijn minderheden (de Oeigoeren) onderdrukt. Holslag gelooft niet dat tijdens de handelsmissie over die zaken veel gesproken zal worden.   

Al 20 jaar organiseren wij missies naar China. In al die jaren is China enorm gegroeid, maar onze uitvoer blijft heel mager.

Ook bij het economische nut van de handelsmissie heeft hij zijn twijfels. “Al 20 jaar organiseren wij staatsbezoeken en missies naar China. In al die jaren is China enorm gegroeid, maar desondanks blijft onze uitvoer heel mager. Het laatste jaar is onze export zelfs met een miljard euro teruggevallen.” 

Volgens Holslag heeft China onze industrie jarenlang "kapotgedumpt", en komt zo'n handelsmissie neer op een bedeltocht, waarop onze beleidsmakers de Chinezen moeten smeken om toch maar "peren, chocolade en bier" te kopen. Zo'n bedeltocht beschouwt hij als een zielige vertoning.

Hongkong

Over de afloop van gebeurtenissen in Hongkong is Holslag pessimistisch. “Ik zie de omsingeling van de polytechnische universiteit (waar de politie de studenten heeft ingesloten, red) niet vreedzaam eindigen”, zegt hij. “Ik denk dat er gewonden zullen vallen en dat er daardoor martelaren zullen ontstaan. Dat zal de bevolking nog meer in het geweer brengen.”

Bekijk hieronder het gesprek met Jonathan Holslag uit "De afspraak".

Videospeler inladen...

Meest gelezen