Videospeler inladen...

Chileense president Piñera veroordeelt buitensporig politiegeweld tegen betogers

De Chileense president Sebastián Piñera heeft het politiegeweld van de afgelopen weken tegen betogers veroordeeld. Dat deed hij voor het eerst sinds de protestbeweging op gang kwam. In een televisietoespraak keurde hij eveneens de vernielingen van manifestanten af. In het Zuid-Amerikaanse land wordt al wekenlang betoogd tegen sociale ongelijkheid en oplopende kosten voor levensonderhoud. Manifestanten eisen ook structurele grondwettelijke hervormingen.

De Chileense president Sebastián Piñera sprak gisteren in een televisie­toespraak het land toe. Daarin keurde hij het intussen kenmerkende politiegeweld tegen manifestanten af.  "Er werd op een buitensporige wijze gebruik gemaakt van geweld. Er werden misbruiken en misdaden gepleegd en ieders rechten werden niet altijd gerespecteerd", aldus de president.

Het is de eerste keer sinds het begin van de protesten een aantal weken geleden dat president Piñera het geweld door de ordetroepen expliciet veroordeelt. De Chileense politie werd er de afgelopen weken meermaals van beschuldigd bijzonder overmatig geweld tegen manifestanten te gebruiken.  

Er werd op een buitensporige wijze gebruik gemaakt van geweld. Er werden misbruiken en misdaden gepleegd en ieders rechten werden niet altijd gerespecteerd

De Chileense president Sebastián Piñera

Het Chileense staatshoofd was niet enkel kritisch voor de politie, maar ook voor de onlusten van manifestanten. "Er zal geen straffeloosheid heersen, niet voor hen die zich schuldig maken aan buitensporig geweld en niet voor hen die misbruiken plegen." Met die uitspraak verwees Piñera naar het geweld van de ordediensten tegen de protestbeweging, maar ook naar de vernielingen die zijn aangericht door groepen manifestanten.

Herbekijk de reportage in "Het Journaal", lees verder onder de beelden:

Videospeler inladen...

De protesten in Chili zijn al sinds 18 oktober aan de gang en worden gekenmerkt door het hardhandige optreden van de politie. De aanleiding voor de onvrede was een tariefverhoging in het openbaar vervoer. Het protest nam toe en vandaag  klagen betogers vooral de sociale ongelijkheid in het land aan en ook de oplopende kosten voor bijvoorbeeld onderwijs, transport en gezondheidszorg. 

President Piñera deed eerder al toegevingen in de hoop om het protest te bedaren, maar dat was voor de manifestanten niet genoeg. De Chileense betogers eisen significante grondwettelijke hervormingen. De huidige grondwet dateert van 1980 en werd opgemaakt onder de dictatuur van president Augusto Pinochet.

Bij het protest vielen in het totaal al 22 doden en zijn er meer dan 2.000 gewonden. Minstens 5 overlijdens zijn toe te schrijven aan het harde optreden van de Chileense politie. De vele beschuldigingen van mensenrechtenschendingen spoorde de Verenigde Naties eerder al aan om een onderzoeksmissie naar het land te sturen. Ook waarnemers van Amnesty International zijn intussen aanwezig in Chili.

Een demonstrant gooit een steen naar Chileense ordetroepen tijdens een protest in Santiago, Chili.
AFP or licensors
De Chileense politie pakt hardhandig een betoger op in Santiago.
AFP or licensors
Een demonstrant vlucht weg van de aankomende Chileense politiemacht.
AFP or licensors

Meest gelezen