Groen-Kamerlid De Vriendt: "Er is geen asielcrisis, wel een opvangcrisis"

De asielcijfers stijgen, maar volgens Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt kan er geen sprake zijn van een asielcrisis. "In 2015, op het hoogtepunt van de asielcrisis hadden we 5.000 aanvragen per maand, nu net geen 3.000."

Sinds de brandstichting op een asielcentrum in Bilzen is het asieldebat terug van nooit weggeweest. Ex-staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken spreekt over een nieuwe asielcrisis, nu het aantal aanvragen weer stijgt naar om en bij de 3.000 en er nog 10.000 andere behandeld moeten worden. 

Volgens De Vriendt is daar helemaal niets van aan. "Ik begrijp de ongerustheid maar in 2015, op het hoogtepunt van de asielcrisis, waren er 5.000 aanvragen per maand, nu net geen 3.000. Dit is geen asielcrisis, maar een opvangcrisis die de politiek zelf heeft veroorzaakt", zo zei hij in "De ochtend" op Radio 1. (Lees verder onder de grafiek.)

"Bij de minste piek kom je in de problemen"

"Vandaag duurt het 15 maanden voor een asieldossier behandeld is, vroeger was dat 9 maanden". En daarvoor wijst De Vriendt in de richting van Theo Francken. "Het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen (de instantie die dossiers goed- of afkeurt, nvdr) heeft nu honderd personeelsleden minder dan in 2016. Francken heeft er veel laten afvloeien. Maggie De Block wil er weer meer aannemen, maar er is dus een flessenhals en het duurt wel even voor al die dossiers behandeld zijn."

Volgens De Vriendt is het ook een probleem dat het aantal opvangplaatsen verminderd is, en weerom wijst hij in de richting van Francken. "Het aantal plekken is gezakt van 35.000 in 2016 naar 16.500 in 2018. Bij de minste piek in de aanvragen kom je in de problemen."

"Mensen worden bang gemaakt"

Dus ja, het aantal aanvragen stijgt, zegt De Vriendt, maar hij vindt toch vooral dat mensen bang gemaakt worden. "Dat hebben we ook gezien in Bilzen, waar mensen tegen elkaar worden opgezet met agressief taalgebruik. We doen alsof asielzoekers criminelen zijn en we ons tegen hen moeten beschermen, maar dat is onzin. Van al die verhalen over diefstal of verkrachting blijkt na een fact check vaak niets te kloppen. 

De Vriendt pleit er voor dat het probleem op de eerste plaats Europees wordt opgelost. Vandaar ook dat hij een (goedgekeurde) resolutie indiende in de Kamer. België sluit zich daarmee aan bij een tijdelijke samenwerkingsverband tussen een aantal andere Europese landen (onder andere Italië, Duitsland en Frankrijk) om uit de Middellandse Zee geredde migranten te spreiden. "We kunnen die mensen niet in de kou laten staan."

Ook wil Groen "spreken" over het voorstel van Theo Francken om de termijn waarbinnen erkende vluchtelingen hun familie kunnen laten overkomen van twaalf naar drie maanden terug te brengen. "Al moeten we ook inzetten op taalcursussen en de toeleiding naar werk voor die mensen. Bovendien gaat die gezinshereniging in 65 procent van de gevallen over kinderen, daarbij stilstaan kan ook geen kwaad."

Beluister hier het volledige interview met Wouter De Vriendt in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen