Is fietsen naar het werk in het donker verantwoord? "Minder veilig, maar goede fietsverlichting en aangepaste outfit brengen soelaas"

Het wordt steeds vroeger donker en de combinatie van regen en vallende bladeren maken fietsen van en naar het werk gevaarlijker, maar daar kunnen fietsers zich tegen wapenen. "Het is absoluut minder veilig om in het donker te fietsen, omdat je minder zichtbaar bent in het verkeer. Daarom is een goede fietsverlichting heel belangrijk. Daar bovenop kan je reflecterende accessoires dragen", zegt Werner De Dobbeleer in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De VRT-weervrouw Sabine Hagedoren rijdt nog steeds elke dag van en naar het werk met de fiets. Ze fietst twee keer per dag een rit van 43 kilometer.

"Ik blijf fietsen in deze donkere dagen. Mijn grens hangt af van de temperatuur. Zodra het vriest, fiets ik niet meer naar het werk. Zolang de temperatuur boven het vriespunt blijft, fiets ik wel nog steeds van en naar het werk. Met veel plezier zelfs. ’s Ochtends valt het nog goed mee, dan wordt het alsmaar lichter. Dat vind ik niet erg", zegt Sabine Hagedoren in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"In het donker kan het soms gevaarlijk zijn op de weg en je moet ook goed opletten voor de bladeren die op de weg liggen. Als het regent en er liggen bladeren, ga ik mijn snelheid matigen. Wat vooral gevaarlijk is, zijn de plaatsen waar geen verlichting is. Dat is echt niet fijn. Zodra het gaat vriezen, wordt het te koud om met de fiets naar het werk te gaan. Dan is het echt te koud, want ik ben een uur en twintig minuten onderweg. Het laatste kwartier krijg ik het heel koud en krijg ik koude tenen en vingertoppen. Ook al ben ik goed ingeduffeld, dat laatste kwartier lukt niet", besluit Hagedoren.

Beluister het gesprek met Sabine Hagedoren uit "De wereld vandaag" hier en lees verder onder de audio:

Fietsen blijft in de winter ook verantwoord: Het is gezond en goed voor het fileprobleem en het milieu

Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde houdt in "De wereld vandaag" een pleidooi om ook in de winter te fietsen. "Het valt te begrijpen dat verschillende mensen bij dit weer niet met de fiets naar het werk rijden. Maar als je je goed aankleedt, moet het wel lukken. Er bestaan heel goede winterlaarzen en handschoenen voor fietsers. Er zijn oplossingen beschikbaar om je te beschermen tegen de koude", zegt De Dobbeleer.

Fietsen in donker herfst- of winterweer is gevaarlijker dan fietsen op klaarlichte dag. "Het is absoluut minder veilig om in het donker te fietsen. Als het donker is, ben je sowieso minder zichtbaar voor andere weggebruikers. Daarom is de eerste en belangrijkste aanbeveling om te zorgen voor goede fietsverlichting. Zorg er ook voor dat die van goede kwaliteit is, zodat je zelf ook goed ziet waar je rijdt. Als er geen straatverlichting is in bepaalde straten, is het belangrijk dat je goede fietsverlichting hebt om elk paaltje te zien en mogelijke putten in de weg."

De fietsverlichting is een basisvoorwaarde voor veiligheid. Daarbovenop kan je een fluo hesje dragen of reflecterende accessoires. "Dat is een mooie extra", zegt De Dobbeleer.

Volgens De Dobbeleer is het nog steeds verantwoord om met de fiets te gaan werken in dit weer. Daar zijn twee goede redenen voor . "Ten eerste is het heel gezond om met de fiets naar het werk te rijden. Het is bewezen dat werknemers die dagelijks met de fiets naar het werk komen, dat die minder ziektedagen opnemen. Anderzijds ben je als fietser geen deel van het fileprobleem. Je zit niet in de auto. Je zorgt mee voor de oplossing van het fileprobleem. Bovendien is fietsen goed voor het milieu omdat je geen uitstoot hebt. Allemaal redenen om ook te blijven fietsen naar het werk in de winter", besluit De Dobbeleer.

Beluister het gesprek met Werner De Dobbeleer uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen