AFP or licensors

Groen licht voor Hongaarse kandidaat-commissaris: Commissie-von der Leyen wellicht op 1 december van start

De commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement zet het licht op groen voor de benoeming van de Hongaar Oliver Varhelyi tot Europees commissaris voor Uitbreiding. Na een hoorzitting vorige week, moest hij nog op bijkomende schriftelijke vragen antwoorden. Daarin garandeert hij dat hij onafhankelijk zal handelen, en geen instructies van de Hongaarse premier Orban zal opvolgen.  Alleen de Britse regering moet in principe nog een commissaris voordragen, maar er wordt verwacht dat ze dat niet zal doen, en dat de nieuwe Commissie met 27 leden (en geen 28) van start zal gaan op 1 december. 

Normaal had de nieuwe Europese Commissie, die geleid zal worden door de Duitse Ursula von der Leyen, al op 1 november van start moeten gaan. Maar verschillende kandidaat-commissarissen werden door het Europees Parlement verworpen. Frankrijk, Roemenië en Hongarije moesten elk een nieuwe kandidaat voordragen, en die moesten allemaal ook een hoorzitting in het Europees Parlement ondergaan.  De Franse kandidaat Thierry Breton, toekomstig commissaris voor Interne Markt en Digitalisering, en de Roemeense Adina-Ioana Valean, toekomstig commissaris voor Transport, slaagden vorige donderdag in hun mondelinge examen. 

Voor de Hongaarse kandidaat Oliver Varhelyi hadden de sociaaldemocratische, de liberale en de groene fractie achteraf nog bijkomende schriftelijke vragen. Zij vroegen dat hij zou garanderen dat als toekomstig commissaris geen bevelen van de Hongaarse premier Orban zou opvolgen. Varhelyi is nu nog een Hongaarse diplomaat. Hij antwoordde dat hij zich door geen enkele regeringsleider (dus ook niet de Hongaarse) zal laten beïnvloeden.  Met die garantie nemen de parlementsleden genoegen. 

Krijgt team von der Leyen het vertrouwen op 27 november?

Normaal gezien zal nu op woensdag 27 november in Straatsburg de vertrouwensstemming plaatsvinden in het Europees Parlement voor de volledige Europese Commissie, waar Didier Reynders deel van zal uitmaken als Europees commissaris voor Justitie.   Voor die stemming zal de nieuwe Commissievoorzitter von der Leyen haar beleidsplan of regeerverklaring voorstellen in het parlement. Indien een meerderheid van het parlement het vertrouwen geeft, kan de nieuwe Commissie op 1 december van start gaan. 

Bij de stemming over de benoeming van Ursula von der Leyen zélf, op 16 juli, was er slechts een krappe meerderheid. Intussen deed von der Leyen een aantal toegevingen aan de sociaaldemocraten, de op een na grootste fractie in het Europees Parlement.  Zo zal er geen Europese commissaris "voor de bescherming van de Europese levenswijze" meer zijn, maar wel een voor de "bevordering van de Europese levenswijze". 

Met of (wellicht) zonder Britse eurocommissaris

Eén land heeft nog geen commissaris voorgedragen: het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering heeft laten weten dat ze dat niet màg doen, omdat de Britse regels haar verbieden om belangrijke internationale benoemingen te doen in verkiezingstijd. De Europese Commissie is het hiermee niet eens en vindt dat de Britten de Europese verdragsregels overtreden. Ze heeft aan de regering de tijd gegeven tot vrijdag om hierop te antwoorden, anders volgt er een procedure bij het Europese Hof van Justitie. De Europese Unie heeft aan de Britten uitstel gegeven voor de brexit tot 31 januari, dus in theorie zou er ook nog een Britse commissaris in Brussel moeten zijn tot dan (omdat volgens de verdragsregels er een commissaris van elke lidstaat moet zijn). 

Wellicht zal men er toch voor kiezen om met een Commissie met 27 leden van start te gaan op 1 december, ook al is dit in strijd met het verdrag. Door een juridische aanmaning te sturen aan de Britten heeft men de verantwoordelijkheid voor het ontbreken van een commissaris bij hen gelegd. Anders zou het in de toekomst trouwens gemakkelijk worden voor lidstaten die de Europese instellingen willen blokkeren: door geen commissaris voor te dragen, zouden zij ervoor kunnen zorgen dat er geen Europese Commissie met volle bevoegdheid van start kan gaan. 

Meest gelezen